Magyarország

2012.10.30. 16:46

Kamatdöntés - Simor: szűk többség volt a csökkentés mellett

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) - A monetáris tanács előtt a 6,5 százalékos alapkamat tartására, valamint 0,25 százalékpontos csökkentésére vonatkozó javaslat volt, a szűk többség szavazott a csökkentésre, így az alapkamat 6,25 százalékra módosult - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) - A monetáris tanács előtt a 6,5 százalékos alapkamat tartására, valamint 0,25 százalékpontos csökkentésére vonatkozó javaslat volt, a szűk többség szavazott a csökkentésre, így az alapkamat 6,25 százalékra módosult - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.A "szűk többség" arra utalhat, hogy a tanács ismét 4:3 arányban szavazott a kamatcsökkentésről, akárcsak az elmúlt két alkalommal.

Simor András elmondta, hogy "az infláció idén és jövőre is számottevően meghaladhatja a tanács által kitűzött inflációs célt, azonban az árszintemelő sokkok kifutásával a gyenge belső kereslet dezinflációs hatása érvényesülni fog".

A legutóbbi inflációs jelentés óta kiderült, hogy a pénzromlás szeptemberben 6,6 százalékra gyorsult - jelezte.

Az MNB prognózisa szerint az idén 5,8 százalékkal, jövőre 5,0 százalékkal nőnek a fogyasztói árak.

Az elmúlt hetekben bejelentett intézkedések alátámasztják a kormány elkötelezettségét az alacsony költségvetési hiánypálya mellett - hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy a várható makrogazdasági hatásokat számos bizonytalanság övezi. "Ezek teljeskörű értékelésére a monetáris tanács nem vállalkozott, azt a decemberi inflációs jelentéssel egyidejűleg fogja megtenni" - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva Simor András elmondta: a monetáris tanács ismeri az MNB stábja által összeállított elemzést, amely szerint Magyarország kockázati mutatóinak javulását az elmúlt hónapokban összességében túlnyomó részt globális tényezők okozták.

"Tudatában vagyunk annak is, hogy ezek a globális tényezők alapvetően a világ nagy jegybankjainak - Fed, EKB - likviditást bővítő intézkedéseinek köszönhetőek, és nem annak, hogy az eurózónában javult volna azon országok helyzete, amelyek jelentős államadósággal küzdenek" - hangsúlyozta az elnök, hozzáfűzve, hogy továbbra sem oldódnak egyes országok bankrendszereiben meglévő problémák.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!