Magyarország

2012.07.02. 16:10

Költségvetés - MSZP: tisztázatlan a tehercsökkentés fedezete

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Az MSZP továbbra is tisztázatlannak tartja, hogy miből fedezné a kormány a foglalkoztatást segítő háromszázmilliárd forintos tehercsökkentést.

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Az MSZP továbbra is tisztázatlannak tartja, hogy miből fedezné a kormány a foglalkoztatást segítő háromszázmilliárd forintos tehercsökkentést.

 

Kovács Tibor országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón arról beszélt, még mindig nem tudni, mit jelent az, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztik a pénzügyi tranzakciós illetéket, az erről szóló költségvetési módosító javaslat ugyanis nem készült el.

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: ha az MNB "lenyeli" az illetékfizetésből következő százmilliárdos veszteséget, azt a következő évben a költségvetésnek ki kell fizetnie. A másik megoldás, ha a jegybank megpróbálja átterhelni azt a kereskedelmi bankokra, ami viszont még inkább kiszámíthatatlanná tenné a forintárfolyamot - fűzte hozzá.

Hasonlóan foglalt állást az államkincstári pénzügyi műveletek megadóztatásáról, mondván: vagy itt is a költségvetésnek kell állnia a veszteséget - és akkor az állam egyik zsebéből a másikba teszik a pénzt -, vagy azok az állami alkalmazottak fogják megfizetni az illetéket, akik a kincstáron keresztül kapják a fizetésüket.

Hangsúlyozta, a szocialisták továbbra sem látnak okot arra, hogy a parlament még a nyári szünet előtt elfogadja a költségvetést, és meggyőződésük szerint ha ez meg történik, a büdzsét még ősszel módosítani kell.

 

 

bbd bdó

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!