Magyarország

2009.01.02. 14:52

Botrány a debreceni Főnix Csarnokban

<p>Debrecen - Botrányos véget ért a Főnix Csarnokban zajlott, mintegy ötezer fiatalt vonzó óévbúcsúztató buli.&#160;<A href="http://video.haon.hu/video/35809/disco----s-hit---botr--ny-debrecenben" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Jó néhányan a ruhatárban hagyott holmijuk nélkül voltak kénytelenek távozni a Főnix Csarnokban rendezett óévbúcsúztató diszkópartiról. A Disco’s Hit Night elnevezésű szilveszteri buli, amelyen ötezren vettek részt, egybehangzó vélemények alapján botrányos véget ért. A rendőröknek – saját közlésük szerint – azért kellett kivonulniuk, nehogy tömegverekedés robbanjon ki. A ruhatárban hagyott értékekért ugyanis órákat kellett sorba állni hajnalban, s mivel a szervezők csődöt mondtak, a vendégeknek végül maguknak kellett megkeresnie azokat. Mindez nem csak káoszhoz, össze-vissza hajigált holmikhoz, de több kabát s egyéb érték eltűnéséhez is vezetett. Rosszul mérték fel a ruhatár helyigényét – állítják, akik ott voltak.

A károsultak a 30–408–7621-es számon jelentkezhetnek. A debreceni rendőrkapitányságon eddig egy kabát eltűnését jelezték.

 A bulit szervező A-deal Kft.-re most azért dühösek, mert mint a Disco s Hit saját internetes lapjának fórumain többen írják (discoshit.yelloo.hu), nem gondoskodtak megfelelően a ruhatárról, ráadásul 500 forintot kérte érte.

Hozzászólásaikból idézünk, a trágár részek mellőzésével: „Amikor a buli végén a kedves szervezők látták, hogy nem fogják tudni tartani a hátsó ruhatárnál több órája várakozó óriási tömeget, egyszerűen beengedték az embereket a fogasok közé, néhány fogast pedig betoltak a tánctér közepére, hogy keresse meg mindenki a cuccait – vagy nyúljon le, amit akar. A folyosón mindenhol szétdobált ruhák és táskák voltak, sokan kétségbeesetten keresték a kabátjaikat, elvégre -8 fokban pólóban hazamenni nem poén. Én konkrétan az emeletről láttam, hogy valaki a kabátomban készül hazamenni, de szerencsére időben leértem, és leszedtem róla.” – írta haaaaap, aki a videómegosztón a felvételeit is közzétette a kaotikus viszonyokról. Nézze meg az említett videót!

Judit 2.50-kor állt be a sorba, de 4.30-kor rosszul lett, nem bírta a „levegőtlenséget, a lökdösődést, a „nyomorgást”. Mint fogalmazott, „kihoztak tesóméknak egy tök idegen kabátot, és mondta tesóm, hogy ez nem az ővé, és félre dobták, már volt egy jó nagy kupac ilyen kabát, és táska oldalt a földön.”

„Az egyik haverommal másfél órát álltunk sorba a kabátunkért, de nem jutottunk el odáig, hogy megkapjuk… Egy lány mellettem lett rosszul, és a barátja úgy próbálta kicibálni a tömegből. Az is durva volt, hogy míg levegőhöz is alig lehetett jutni, addig mások nem zavartatták magukat és rágyújtottak… Aztán jött a nagy turi. Én megtaláltam a kabátomat az egyik fogason, a haverom kabátját, és a felsőmet pedig az egyik széken, egy kupacban. Gratulálok a szervezőknek, és azoknak, akik elvitték azt, ami nem az övék!!!!!!” – fakadt ki Gigi.

Szabó Péter írta: „Nem tudom megérteni, hogy egy ilyen volumenű buliban egy ruhatárat mért nem lehet megszervezni normálisan. Ha elk*rják, akkor álljon ki valaki, és vállalja a felelőséget, és adjon valami használható információt. Sajnos, én is azok közé tartozok akinek eltűntek a ruhái. Aki meg elvitte, annak csak annyit, hogy a vonat szabja rá a ruháimat!
És folytathatnánk kommentárokat – hosszan.

A Főnix visszautasítja

A bulit szervező A-deal Kft. budapesti munkatársa nyilatkozott portálunknak, de nevének közléséhez nem járult hozzá.– Hibáztunk, ugyanakkor a Főnix üzemeltetője nem biztosított elegendő helyett a ruhatárnak, és az a harminc biztonsági őr sem mindig követte az utasításainkat, akiket a saját embereink mellett kötelezően igénybe kellett vennünk – hozta fel a káosz okaként. Makray Balázs, a csarnokot üzemeltetető Főnix Rendezvényszervező Kht. ügyvezetője erre válaszolva hangsúlyozta: felhívták rá a szervezők figyelmét, hogy gond lehet, ha a saját fejük után mennek, ám ők nem hallgattak rájuk. – Elmondtuk nekik, hogyan tudnak akár tízezer kabátot is biztonsággal elhelyezni, de visszautasították. Hat év alatt számos nagy rendezvényt tartotta a csarnokban, de egyszer sem fordult elő hasonló – mondta. Hozzátette: a biztonsági őröknek semmi köze sem volt ahhoz, hogy teljes fejetlenség uralkodott a ruhatárazásban. Az A-deal azt mondta, készek kártérítést fizetni. Leszögezte viszont, hogy minden esetet egyedileg bírálnak el, és a felelősségvállalásuk nem terjed ki a ruhákban hagyott értéktárgyakra.

„Nem a ruhatárosok ötlete volt”

A Hajdú Online-on egy hozzászóló azt írja, a ruhatárban dolgozott a történtek idején. „Null tájékoztatás mellett nekilátott mindenki a dolgának. Minden működött is rendesen, amíg minden ruhatár fullig meg nem telt, erre a vezetőség válasza: »Elvenni a kabátot mindenkitől, és helyet csinálni neki!«
Erre a ruhatáros, akinek előre ki lett adva, hogy »Ha kérdésed van, tartsd meg magadnak, ha probléma van, oldd meg, ahogy akarod, ne kérdezz, mert akkor kint tágasabb«, szóval a ruhatáros mit tegyen, hallgat a főnökére, és pakol tovább, zsúfolásig. Pár értelmesebb embertársammal együtt már akkor láttuk, hogy ebből iszonyat nagy gáz lesz… A turkáló jellegű önkiszolgáló kabátkiadást pedig már magam sem minősíteném. Nem a ruhatárosok ötlete volt ez sem. Őszintén sajnálom, hogy így kellett idén szilvesztereznem, mert ha már munkára szántam ezt az estét, legalább lett volna értelme” – tudatta ruhataros nevű hozzászólónk.

Ratalics László

  • A témához kapcsolódó jegyzet: Újévi alázó
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!