Magyarország

2009.01.09. 11:15

Biztosított a mai ellátás

<p>A péntekre várható 64-66 millió köbméter gázfogyasztás rendelkezésre áll a magyar rendszerben, ezért jelenleg nincs szükség a mostaninál szigorúbb korlátozás bevezetésére - jelentette ki Molnár Csaba, energiaügyi miniszter pénteken.</p>

A szakminiszter hangsúlyozta: Ukrajna felől továbbra sem érkezik földgáz, Ausztria irányából ugyanakkor visszaigazolták a mára kért 4 millió köbmétert. A tárcavezető elmondta: ezzel ismét lehetővé vált, hogy Magyarország csütörtök után pénteken is adjon Szerbiának 2 millió köbméter földgázt.

Molnár Csaba hozzátette: déli szomszédainknak Németországból a Ruhrgas is ad Magyarországon keresztül 2,7 millió köbmétert, így Szerbia pénteken összesen 4,7 millió köbméternyi gázhoz jut. Az energiaügyi miniszter fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió külügyminisztereinek csütörtökön Prágában sikerült megállapodniuk egy megfigyelőcsoport fölállításában.

Molnár Csaba bejelentette, hogy a 15 fős csoportnak lesz magyar tagja is, akit a Földgázszállító Zrt. delegál. A szakminiszter azt várja a megfigyelőktől, hogy igazolják az ukrán és orosz állítások helyességét a gázvitában, illetve, hogy ezek hatására újrainduljon a gázszállítás. A 15 megfigyelő pénteken találkozik Németországban és a tervek szerint még az esti órákban kiutaznak Ukrajnába, ahol megkezdhetik a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!