Magyarország

2008.09.03. 10:02

Húszmilliárdos erőműről döntenek Cégénydányádon

<p>Cégénydányád - Ha a szeptember 28-i népszavazás eredményes lesz, egy húszmilliárd forint értékű, biomassza-tüzelésű villamos erőmű valósulhat meg Cégénydányádon – mondta el lapunknak Kormos Gyula polgármester.</p>

Kormos Gyula polgármestertől megtudtuk: a testület egyöntetűen az erőmű-építés mellett foglalt állást, a beruházóval – egy banki konzorcium, a szerk. – közösen döntöttek úgy, hogy a lakosság véleményét is kikérik ez ügyben.

Ha minden a tervek szerint halad, 2010 végére már villamos energiát termelne az erőmű, mely 82 alkalmazottat foglalkoztatna.

Cégénydányád önkormányzata is pluszbevételhez jutna, hiszen a megtermelt áram utáni adóbevétel – mintegy 60–80 millió forint – nagy mértékben növelné a jelenleg mintegy 280 milliós költségvetést.

Az erőművet biomasszával, lágyszárú növények maradványaival, illetve telepített energiafűvel és cukorcirokkal fűtenék, ami a település 30–40 kilométeres körzetében élő, beszállítóként közreműködő gazdák számára jó hír, számítások szerint ugyanis ők évente mintegy egymilliárd forintnyi árbevételhez jutnának.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!