Magyarország

2008.09.15. 09:08

Drasztikus lehűlés: hidegrekord is lehet!

<p>Míg 9 napja még azon ámuldoztunk, hogy az 1946-os országos melegrekord is megdőlt, pontosan 36,7 fokkal, addig a következő egy-két napban a napi országos és a budapesti legkisebb maximális hőmérsékleti értéket is alulmúlhatjuk, hidegrekord sem kizárt!</p>

Mint a köpönyeg.hu korábbi előrejelzésében jeleztük, a Skandináv térségben erős anticiklon alakult ki, melynek hátoldalán hideg, szibériai eredetű levegő indult meg Közép-Európa térsége fölé. Ennek a hideg levegőnek lezúdulása és a Földközi-tenger térségében lévő meleg, nedves levegő találkozása okozta a tegnap este fölénk húzódott mediterrán ciklon kialakulását.

Hétfőn borult időre számíthatunk, sokfelé várható kiadós mennyiségű eső, záporeső. A köpönyeg.hu radarképén nyomon követhetjük a csapadék mozgását és intenzitását. Az északi, északkeleti szél megerősödik. Hűvös, igazi őszi időjárásra számíthatunk. A csapadékos időjárás miatt alig emelkedik napközben a hőmérséklet, délután is csak 8-12 fokot mérhetünk. Érdemes tudni, hogy ezen a napon 1996-ban mérték Kékestetőn a napi legkisebb maximumot (7,1 fokot), míg Budapesten ugyanez az érték 12,0 fok volt 1988-ban. A mai borongós, hűvös időben komoly az esély arra, hogy megdőljön a hidegrekord.

Ebben a szürke, esős, szeles időben annyira áthűlhetnek az épületek falai, hogy lehet, hogy fűteni kell majd. A fűtés bekapcsolását a közös képviselők vagy fűtési megbízottak írásban kérhetik a távfűtéses épületekben. Egy kormányrendelet értelmében a mai naptól – kérelem esetén – a távhő-szolgáltató köteles bekapcsolni a fűtést. Nem csak a hideggel lesz gondunk, ugyanis a közlekedés időjárási feltételei is rosszak lesznek, csúszós utakra, erős oldalszélre, párás levegőre, csökkenő látótávolságra számíthatunk.

Kedden eleinte főleg északon majd ismét többfelé várható eső. Továbbra is élénk, időnként erős lesz a légmozgás. A hőmérsékletben sem lesz lényeges változás, marad az átlagosnál hidegebb idő.

Komolyabb, érezhető javulás szerdától várható, ekkor a nap első felében még borult, vagy erősen felhős lesz az ég, majd fokozatosan csökken, felszakadozik a felhőzet. Egyre kevesebb helyen alakulhat ki csapadék.

Csütörtökön és pénteken reggel többfelé lehet talajmenti fagy, de erősödik a nappali felmelegedés. Szombaton aztán észak, északkelet felől újabb nedves levegő érkezhet, szórványos esőket okozva. A folytatásban már csendesebb napok következhetnek, egyre gyakoribbá váló reggeli pára-és ködfoltokkal. A levegő csak lassan melegedhet, igazi őszi hőmérsékletekre van kilátás…
- köpönyeg.hu -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!