Magyarország

2008.08.28. 17:13

Együnk telefont!

<p>Mindig mosolyra késztet, ha egy régebbi filmben a főszereplő előkapja mobiltelefonját. A mai apró készülékekhez viszonyítva óriási, zenélő féltéglának hat.</p>

Húsz-harminccentis, kihúzós antennájával egyáltalán nem hasonlított a mai fényképezős-empéháromlejátszós csodákra. Mégis ritkaságszámba ment, s hamar státusz-jelképpé nőtte ki magát.

Gimnáziumi éveim elején kezdett tömegesen elterjedni a maroktelefon. Persze a pénzesebb réteg gyerekei pityegtették elsőként az új szerkentyűt, a szünetekben, kisebb kört alkotva. Emlékszem, tanáraink külön hangsúlyozták, hogy csupán majmolásból senki se kényszerítse a szüleit a telefonvásárlásra, kivéve, ha tényleg szükségünk van rá. Nekem viszonylag későn lett telefonom, gyűjtenem kellett rá.

Mára változott a helyzet. Körbenéztem itthon, és a háromtagú családban hét mobiltelefont találtam. Ezek közül három működik, a többit nem volt szívünk kidobni. A szolgáltatók pedig, egyre olcsóbban próbálják ránk sózni a termékeiket.

Még emlékszem a nem is olyan régi akciós mobiltelefonokra, amelyek csupán hét forintba kerültek. Mind a mai napig vannak néhányszáz forintért elvihető készülékek, eközben a híradások állandóan arról számolnak be, hogy az élelmiszerek árai folyamatosan emelkednek.

Az áremelés leginkább az olyan alapélelmiszereket érinti, mint a tej, kenyér, tojás és a hús. A különböző húsok ára már eddig is a plafont verdeste, egyre kevesebb asztalra kerül belőlük. Olyan esetek is előfordulnak, amikor húst havonta csak egyszer vesz a család. A háziasszonyok a „gazdálkodj okosan” társasjátékhoz hasonlóan igyekeznek változatos, mégis olcsó alapanyagokkal pótolni az étrendből kikopó húsféléket. Ilyen körülmények között talán elmondható, hogy lassanként luxuscikké válhatnak egyes élelmiszerek.

A korábbi státusz-jelkép mobiltelefon viszont tömegessé vált. Az óvodás gyerektől kezdve szinte minden családban van legalább egy készülék. Hála a kedvező percdíjaknak, telefonálni is tud mindenki. Egy kiló hús ára ma már vetekszik egy olcsóbb maroktelefonéval. Az ehetetlen telefonért mégis többen állnak sorba, mint a hentesnél.

 

-M. István-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!