Magyarország

2008.07.05. 10:35

Kamerák a vasúti átjáróknál - idén több mint kétmillió forintos kár a sorompókban

<p>Kamerákkal védi a vasúti átjárók sorompóit a MÁV. A vasúttársaság négy vasúti átjáróban szerelt fel olyan készülékeket, amelyek a sorompó piros jelzésénél rögzítenek képeket.</p>

Ha a sorompókat megrongálják a figyelmetlenül áthaladó vezetők, a rendőrséghez kerülnek a kamera által rögzített adatok. A lezáródó félsorompókat tavaly 111 esetben törték le, a helyreállításuk csaknem 8 millió forintba került.

Sok vasúti sorompó esik áldozatául a figyelmetlen vezetőknek. Idén az első félévében már 48 sorompót rongáltak meg, a kár 2,1 millió forint volt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget pénteki közleményében a MÁV Zrt.

A közlekedési társaság és a Metalelektro szakemberei olyan, úgynevezett "eseményvezérelt" kép- és adatrögzítő készüléket fejlesztettek ki, amely megoldást jelent erre a problémára. A készülék az útátjárókban csak a fénysorompó piros jelzésénél rögzít képet. Amennyiben a sorompóban nincs sérülés, azaz nem rongálódott meg a csapórúd, az elektronikusan tárolt adatok törlődnek. A sorompó megrongálása esetén a rögzített képet a rendőrség - a MÁV szakembereinek közreműködésével - kiolvashatja a berendezésből.

A MÁV az érintett rendőrkapitányságokkal az adatvédelmi szabályok előírása szerint együttműködési megállapodást kötött. Az adatok a rendőrséghez kerülnek, ahol azt a speciális szoftver segítségével értékelik. Az első ilyen készülékeket a 8-as számú főút jánosházi, a 84-es számú út hegyfalui, a 86-os számú út répcelaki és szombathelyi vasúti átjáróiban állították fel. Hamarosan a zalalövői, valamint a Lentiben lévő átjárókba is kerül ilyen berendezés - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!