Magyarország

2008.06.22. 08:27

Múzeumok Éjszakája - megdőlhet a tavalyi látogatottsági rekord

<p>Az előzetes, éjszakai gyorsbecslések alapján valószínűleg ebben az évben is megdöntheti a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat tavalyi országos 235 ezres látogatói csúcsát.</p>

Szombat este és éjjel folyamatosan sorban álltak a fővárosi és vidéki múzeumok előtt a látogatók. A szerkesztőségünk által megkérdezett intézmények közül a legtöbben a Magyar Nemzeti Galéria (15 ezer), a Szépművészeti Múzeum (13-14 ezer), Magyar Mezőgazdasági Múzeum (10 ezer) programjaira voltak kíváncsiak, de nagy vonzereje volt idén a Millenárisnak (12 ezer) is. Ebben az évben 70 budapesti és 160 vidéki helyszínen több mint 1300 programmal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján délután hattól éjjel kettőig.

A Magyar Nemzeti Galériában (MNG) a tavalyinál is nagyobb érdeklődés volt a programok iránt, közölte szerkesztőségünkkel Miklós Léna. Akkor 12 ezer, idén pedig 15 ezer látogató volt kíváncsi az intézmény rendezvényeire, tette hozzá az MNG sajtóreferense.

A Szépművészeti Múzeumban is több látogató fordult meg ebben az évben, mint tavaly, mondta el a Független Hírügynökségnek az intézmény kommunikációs osztályvezető-helyettese. Akkor 12 ezren, ezúttal 13-14 ezren látogatták a Szépművészeti Múzeum programjait, tette hozzá Lévay Zoltán.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tavaly hétezren, idén pedig 10 ezren látogattak el a rendezvényekre, mondta el az intézmény sajtóreferense Bálint Ágnes. Az Országos Széchenyi Könyvtárban (OSZK) is rekordot döntött a látogatottság, foglalta össze az intézmény sajtóreferense. Rozs Eszter elmondta, míg tavaly 5 és félezren, idén már 8 ezren látogatták meg az OSZK programjait.

A Műcsarnok jegypénztárában azt a felvilágosítást adták, hogy a tavalyi nagyságrendhez hasonló érdeklődés volt ebben az évben is, akkor nyolcezren fordultak meg a kiállítóhelyen.

A Magyar Nemzeti Múzeum sajtóreferense kérdésünkre elmondta: tavaly 8 és fél ezren, a mostani rendezvényen ötezer ezer látogatója volt az intézménynek a Múzeumok Éjszakáján. Lovas Judit hozzátette, a tavalyi rekord látogatottsági számban a Dzsingisz kán kiállítás nagy szerepet játszott.

A Kiscelli Múzeum 5 ezer látogatót vonzott, összesítette az adatokat Radanovits Lilla. Ez jóval több, mint a tavalyi szám, akkor 3200-an látogattak el a Kiscelli Múzeumba, hangsúlyozta az intézmény kulturális menedzsere.

A Millenárison nemcsak a Múzeumok Éjszakája programjaira, hanem az idén ugyanarra a napra eső Zene Ünnepe rendezvényeire is várták az érdeklődőket. Az intézmény kulturális programigazgatója kérdésünkre elmondta: 12 ezren látogattak el szombaton éjjel a Millenárisra. Kirchkeszner Ágnes emlékeztetett arra, hogy tavaly hétezren látogatták a kulturális központ rendezvényeit.

Szegeden összesen hét helyszínt látogathattak meg az érdeklődők, a Móra Ferenc Múzeum mellett, egyebek mellett a Feketeházat, a Somogyi Könyvtárat, a REÖK Palotát és a Vármúzeumot. A Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense szerkesztőségünkkel közölte, ebben az évben a hét szegedi helyszínen több mint 23 ezren fordultak meg. Medgyesi Konstantin hozzátette, tavaly 19 ezren voltak kíváncsiak a Tisza-parti város múzeumi programjaira.

A debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM) is több látogató fordult meg, mint tavaly, akkor nyolcezren, idén pedig legalább 9 ezren fordultak meg az intézmény falai között, mondta el a Független Hírügynökségnek Gulyás Gábor, a kiállítóhely igazgatója.

Vasárnap tehát egyelőre csak megbecsülni lehet, hogy országosan az összesen 230 helyszínen hányan látogattak el a több mint 1300 múzeumi, zenei és színházi programra. Ebben az évben egybeesett a Zene Ünnepe és a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat. Szombaton így számos budapesti helyszínen és kiállítóhelyen nem csak képzőművészeti programokat kínáltak, hanem könnyű- és komolyzenei koncertekkel is várták a közönséget.

Leghamarabb hétfőre készül el a Múzeumok Éjszakája látogatószámáról a pontos összesítés, de a becsült adatok tükrében ez a szám meghaladhatja a tavalyi kétszázharmincezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!