Magyarország

2008.06.04. 22:26

Feltételekhez kötik a segélyek és támogatások kifizetését Kerepesen

<p>Kerepes - A Pest megyei Kerepes képviselőtestülete szerdán módosította a szociális és gyermekvédelmi rendeleteket.</p>

Ennek értelmében júliustól azok kapnak szociális segélyt, akik annak megfelelő összegben közmunkát végeznek a településen, illetve szeptembertől megvonják a gyerekek után járó támogatást azoktól a szülőktől, akik nem tudják igazolni, miért hiányzik a gyerek az iskolából.

Szigorúbb feltételekhez kötik júliustól a szociális segélyek kifizetését a Pest megyei Kerepesen. A település képviselőtestülete szerdán 13:1 arányban elfogadta azt a javaslatot, hogy a segélyezettek a folyósított összegnek megfelelő értékben közmunkát, például úttisztítást, járda- és ároktakarítást vagy építési segédmunkákat végezzenek. Franka Tibor, Kerepes polgármestere a Független Hírügynökségnek egy példával illusztrálta a rendeletet: ha például valaki havi 30 ezer forintos szociális segélyt kap az önkormányzattól és az egészségi állapota lehetővé teszi, akkor napi 5 ezer forintos bérrel számolva havonta 6 nap közmunkát köteles végezni.

A feladatok kiosztását orvosi vizsgálat előzi meg. Ha az illetőt alkalmasnak találják, de az első munkanapon nem jelenik meg vagy nincs olyan állapotban, hogy dolgozni tudjon, akkor először csak figyelmeztetik. Ha azonban másodszor sem megy dolgozni, arra a hónapra megvonják tőle a szociális segélyt.

A polgármester hozzátette: az intézkedést azért vezették be, mert vissza akarják állítani a munka értékét és becsületét, az érintetteket pedig vissza akarják vezetni a munka világába. A tapasztalataik szerint a jelenlegi közmunkásoknak jót tett, hogy nem otthon ülnek, köztiszteletben álló polgárok lettek Kerepesen és rendszeresen járatják óvodába, iskolába a gyerekeiket. Franka Tibor hozzátette: a rendelet megszavazásával a kerepesi önkormányzat sürgeti a szociális törvény megváltoztatását, amellyel már a kormány és a szaktárca is foglalkozik.

A kerepesi képviselőtestület a gyermekek védelme érdekében is rendeletet módosított. A következő tanévtől, vagyis szeptember 1-étől megvonják a támogatást azoktól a szülőktől, akiknek a gyereke igazolatlanul hiányzik az iskolából. A tanuló első mulasztása után lehetőleg a pedagógus személyes keresi fel a szülőket, és írásban szólítja fel őket arra, hogy törvényi kötelességüket iskolába járatni a gyereket. Ha a kisdiák ezután is kimarad az órákról, az intézmény jelzései alapján az önkormányzat megvonja a támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!