Magyarország

2008.05.05. 11:12

Hiller szerint sikeres a kétszintű érettségi

<p>A kétszintű érettségi sikeresnek bizonyult, mert igazságosabbá és kiszámíthatóbbá tette a magyar felsőoktatásban a felvételi eljárást, nyitott vizsgarendszerével több esélyt nyújt a diákoknak, ösztönzőleg hat - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden az érettségiző diákoknak írt köszöntőjében.<BR /></p>

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a kétszintű érettségi rendszer segítségével a vizsgázók a korábbiaktól eltérően - ahol külön kellett érettségi- és külön felvételi vizsgát tenni - egy egységes követelményrendszer alapján méretik meg magukat.

Ebben a rendszerben az érettségi vizsga eredményei alapján számolják ki a felvételi pontokat, tehát csak egyszer kell vizsgázni. Természetesen ez nem jelent egyszeri esélyt, hisz aki nincs megelégedve az érettségi eredményével vagy a választott felsőoktatási intézmény felvételi tárgyként olyan vizsga tárgyat határoz meg, amelyből még nem tett érettségit, illetve az emelt szintű vizsga után járó többletpontokat szeretné megszerezni, az ismétlő, kiegészítő, illetve szintemelő érettségi vizsgát tehet a következő alkalommal.

2008-tól - tovább finomítva a rendszer hatékonyságát - megváltozott a felvételi pontszámítás: a megszerezhető pontok - a többletpontokkal együtt - 144 pontról 480 pontra emelkedtek, lehetővé téve ezáltal a precízebb mérést, a diákok tudásának pontosabb összevetését.

"Úgy gondolom, hogy a kétszintű érettségi rendszere sikeresnek bizonyult, mert igazságosabbá és kiszámíthatóbbá tette a magyar felsőoktatás felvételi rendszerét, nyitott vizsgarendszerével több esélyt nyújt a diákoknak, ösztönzőleg hat." - fogalmazott a miniszter a tárca internetes oldalán közzétett köszöntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!