Magyarország

2008.05.22. 17:46

18 millió forint lehet a "haláladó" határa

<p>18 millió forintnál lehet az a határ, ameddig közeli hozzátartozóknak nem kell majd a jövőben örökösödési illetéket, vagyis "haláladót" fizetniük, ha örökölnek.</p>

Az MDF által kezdeményezett csütörtöki ötpárti egyeztetésen valamennyi parlamenti párt képviselője azt mondta, hogy megállapodás-közeli állapotban van a "haláladó" részleges eltörléséről szóló javaslat, ami ősszel kerülhet a parlament elé. Az egykulcsos adó bevezetéséről nem egyeztettek a pártok, mivel a Fidesz és a KDNP most csak arra kapott felhatalmazást, hogy az örökösödési illetékről tárgyaljon.

A jelenlegi elképzelések szerint örökösönként 18 millió forintnál lenne az a határ, ameddig a közeli hozzátartozóknak, - le- és felmenő rokonoknak, testvéreknek és házastársaknak - nem kellene haláladót fizetni - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke az egyeztetés után. Nem közeli rokonoknak, illetve 18 millió forint felett mindenkinek 10 százalékos illeték lenne az örökölt vagyon után. Dávid Ibolya hozzátette, hogy hétfőre az MDF kidolgozza az erről szóló javaslatot, amiről reményeik szerint akár már aznap délután ismét tárgyalhatnak.
Az egykulcsos adó bevezetése csütörtökön nem került szóba, erről várhatóan a jövő héten egyeztetnek a pártok.

A parlamenti pártok képviselői valamennyien úgy nyilatkoztak az egyeztetés után, hogy megállapodás-közeli a helyzet a haláladó kérdésében, mindenki egyetért ugyanis az egyszerűsítéssel és a részleges eltörléssel, vita csak ennek mértékében van. A Fidesz például amellett, hogy az MDF javaslatával egybehangzóan 18 millió forintnál húzná meg általánosságban az illetékhatárt, lakóingatlanoknál azonban kitolná azt 36 millióig.

A végleges javaslat az őszi adótörvények tárgyalásánál kerülhet az Országgyűlés elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!