Magyarország

2008.04.12. 19:38

Nem támogatja az MSZP a liberális egészségügyi javaslatot

<p>Nem támogatják a szocialisták az egészségügyi miniszter tegnap bejelentett javaslatait.</p>

Vagyis, hogy ha valaki, aki fizet járulékot, a magánorvost választja a közellátás helyet, akkor kapjon vissza pénzt az egészségbiztosítótól. Schvarcz Tibor, az MSZP egészségügyi munkacsoportjának vezetője szerint ez visszásságokat szülne - tudósított az RTL Klub Híradója.

Fogászati kezelésnél sokan választják inkább a magánrendelőket. Az egészségügyi minisztérium javaslata szerint ez is lehetne olcsóbb.

"Azt az elvet javasoljuk bevezetni, hogy a támogatás a beteget kövesse, azaz a beteg döntse el, hol veszi igénybe az ellátást, és a támogatás ettől függetlenül neki bárhol járjon" - mondta Horváth Ágnesegészségügyi miniszter.

Vagyis a magánrendelőben ugyan fizetni kellene, de az ott kapott számla ellenében az egészségbiztosító visszautalna némi pénzt. Annak az összegnek a 70 százalékát, mint amennyibe az állami rendelőben kerülne a kezelés. A még két és fél hétig liberális vezetésű tárca ezzel ösztönözné versenyre a szolgáltatókat. A szocialisták viszont nem.

"Semmiképpen nem támogatjuk, ezt már korábban is felvetették, még Molnár Lajos. Ez mindenképpen meggyengítené a rendszert, és további visszásságokat szülne" - mondta az RTL KlubnakSchvarcz Tibor szocialista képviselő.

Az MSZP inkább a háziorvosokat támogatná. Például úgy, hogy amelyikük többet és jobban dolgozik, több pénzt kapna és nem kellene iparűzési adót fizetnie. Egészségüggyel kapcsolatos javaslatai mindegyik pártnak vannak, de, hogy melyekhez sikerül majd parlamenti támogatást szerezni, azt nem lehet tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!