Magyarország

2008.04.14. 17:03

Megkezdődött az ombudsman-választás a parlamentben

<p>Megkezdődött az ombudsman-választás hétfő délután a parlamentben, fél éven belül ez a harmadik. Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján kétharmados többséggel, vagyis legalább 258 "igen" szavazattal választja meg a parlament, 6 évre.</p>

A legutóbbi, február 25-i titkos voksoláson egyik biztos-jelölt sem kapott kellő támogatást a Háztól. Az államfő ezért március 14-én új ombudsman-jelölteket mutatott be a parlamenti pártok frakcióvezetőinek és az újságíróknak.

Bogdányiné Mészáros Ágnest jelölte a jövő nemzedékek sorsáért felelős ombudsmannak, amely egy új biztosi poszt, Tóth Gábor Attilát pedig adatvédelmi biztosnak.

 A köztársasági elnök most sem egyeztetett előzetesen a pártokkal arról, kiket javasol a két posztra. A parlamentben a hétfői titkos szavazásra megérkezett a köztársasági elnök, Sólyom László a végeredmény ismertetése után sajtónyilatkozatot tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!