Magyarország

2008.04.12. 15:36

Kóka: az egykulcsos adó bevezetése nélkül lemaradunk

<p>Bár az egykulcsos adó önmagában nem csodafegyver és nem oldja meg az ország összes gazdasági problémáját, a példák azt bizonyítják, hogy lemaradunk azok mögött, akik ezt bevezették - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke az európai körútjának tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón szombaton.</p>

15:30: Bár az egykulcsos adó önmagában nem oldja meg az ország összes gazdasági problémáját, a példák azt bizonyítják, hogy lemaradunk azok mögött, akik ezt bevezették - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke az európai körútja tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón szombaton.

A finn, észt és román politikai vezetőkkel folytatott megbeszélései alapján azt a következtetést vonta le, hogy az egykulcsos adórendszer legnagyobb nyertese az adófizető. Több pénz marad például a dolgozók zsebében, de az államnak is nő az adóbevétele, mert bár kevesebbet, de többen fizetnek adót. A pártelnök emlékeztetett: az SZDSZ 1998. óta egykulcsos adót javasol.

Az okos ember mások hibái mellett az eredményeiből is tanul - ebből a célból járta végig és találkozott három európai ország - Finnország, Románia és Észtország - liberális politikai vezetőivel az elmúlt napokban Kóka János, az SZDSZ elnöke.

A körút konkluziójának azt nevezte, hogy bár ezekben az országokban is vannak ellentétek, a komoly pártokra nem jellemző sem az ország érdekeivel ellentétes populizmus, sem a cselekvésképtelenség. Az országok gazdasági helyzetét elemezve a pártelnök azt mondta: az egykulcsos adó önmagában nem csodafegyver, nem oldja meg az ország gazdasági problémáit, de példák bizonyítják, hogy lemaradunk azok mögött, akik ezt bevezették.

Az egykulcsos adó bevezetése után - a tapasztalatok szerint - a legnagyobb nyertesnek az adófizetőt nevezte, több marad ugyanis a dolgozók zsebében. A rendszer a példák szerint kifehéríti a gazdaságot, mert ugyan kevesebb adót, de többen fizetnek. Megszűnnek a számlagyárak és nő a legális foglalkoztatottság.

Kóka János elmondta, hogy az egykulcsos adórendszert bevezető Észtországban és Romániában például 100 forintból átlag 8 forinttal több marad az adófizetők zsebében. Ehhez hasonlítva Magyarország jelenlegi helyzetét fojtogató adócsapdának nevezte a pártvezető, mert alig 3 millió ember adóforintjaiból gondoskodik az állam 10 millió emberről. Így az állam csak úgy tudja költségeit kifizetni, ha az embereket és a vállalkozásokat túladóztatja.

Az egyre magasabb adókat pedig egyre kevesebben tudják fizetni, az "adócsalás, az adóelkerülés, a trükközés mára Magyarországon nemzeti sporttá vált"- fogalmazott. Mint mondta, a szakértők a be nem fizetett adó teljes összegét Magyarországon évente 2500 milliárd forintra becsülik.

A konvergenciaprogramot szükségesnek és fontosnak nevezte, ám meglátása szerint ezzel a gazdaságot egy "mélyhűtőbe" tették, így csaknem leállt a gazdasági növekedés. Ez a munkahelyeket is veszélyezteti. Innen csak egy átfogó, okos adóreformmal lehet kitörni - fogalmazott Kóka János.

Kóka János a külföldi politikusokkal folytatott megbeszélései alapján kijelentette: kizárt, hogy azokban az országban egy komoly párt a magántőke ellen kezdjen el beszélni. Ezt a folyamatot itthon a magát jobboldalinak nevező Fidesz indította el. "Gyurcsány Ferenc, a magántőke ellenes kirohanásával a kormányzásunk közös ideológiai alapjait mondta fel" - fogalmazott.

A liberális pártelnök beszélt az OECD legfrissebb országjelentéséről is, amely a reformokat sürgeti, illetve megállapítja, hogy a munkabér után fizetendő közterhek túl magasak.

13:12: A finn, észt és román liberális politikai vezetőkkel folytatott megbeszélései alapján azt a következtetést vonta le, hogy az egykulcsos adórendszer legnagyobb nyertese az adófizető.

Több pénz marad például a dolgozók zsebében, de az államnak is nő az adóbevétele, mert bár kevesebbet, de többen fizetnek adót. A pártelnök emlékeztetett: az SZDSZ 1998. óta egykulcsos adót javasol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!