Magyarország

2008.04.28. 18:47

Ismét emelkedik a jegybanki alapkamat

<p>Ismét emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT), ezúttal 8-ról 8,25 százalékra, A Tanács szerint a magyar gazdaságot visszafogott növekedés és az infláció lassú csökkenése jellemzi, a bérnövekedés üteme pedig a vártnál lassabban mérséklődik.</p>

Az MT legutóbb egy hónappal ezelőtt emelte meg a jegybanki alapkamatot, akkor 7,5-ről 8 százalékra.

A Tanács tagjainak többsége támogatta a 25 bázispontos emelést - mondta Simor András, a jegybank elnöke hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. Az MT szerint az emelést az inflációs kockázatok teszik szükségessé. A Tanács továbbra is úgy látja, hogy a magyar gazdaságot visszafogott növekedés és az infláció lassú csökkenése jellemzi. Az újonnan beérkezett információk alapján továbbra is kétségesnek tűnik az inflációs cél jövő évi teljesülése - közölte a jegybank-elnök. A február bruttó átlagkeresetek is meghaladják a várakozásokat.

A Monetáris Tanács arra törekszik, hogy megakadályozza a tartósan magas infláció áttételes hatásait és a hosszabb távú inflációs várakozások megemelkedését. Ha az inflációs cél elérése megkívánja, a Monetáris Tanács a továbbiakban is kész megtenni a szükséges lépéseket - szögezte le Simor András, utalva arra, hogy akár további kamatemelés sem zárható ki. A belpolitikai helyzet nem befolyásolta a döntést - jelentette ki a jegybank elnöke.

A Tanács legutóbb egy hónappal ezelőtt emelte a jegybanki alapkamatot, akkor 7,5-ről 8 százalékra. Az alapkamat ez előtt 2007. szeptember 25-én változott, akkor a Monetáris Tanács 25 bázispontos csökkentést hajtott végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!