Magyarország

2008.04.12. 16:47

Hatvan éves a Gyermekvasút

<p>Hatvan évvel ezelőtt kezdődött meg a máig is működő Gyermekvasút építése a budai hegyekben, ennek apropóján a vasúttársaság egész éves rendezvény-sorozatot szervez.</p>

Lesz program a múzeumok éjszakáján, lesznek tűzijátéknéző vonatok és gyermekvasutas ballagás is. A tervek szerint még idén fogja köszönteni 30 milliomodik látogatóját is a vasút.

Egy nap híján hatvan évvel ezelőtt kezdték meg a budai hegyékben a Gyermekvasút - korábbi Úttörővasút - megépítését, ez alkalomból egy különvonat is elindult szombaton délelőtt. Emellett egész évben változatos programmal várják az érdeklődőket: május 25-én például gyermeknap lesz itt is, a vasút június 23-án, a múzeumok éjszakáján is beindul majd, augusztus 20-án pedig a tűzijátékot lehet majd innen nézni.

Nagy Lajos, a Gyermekvasutat üzemeltető MÁV Zrt munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy évente körülbelül 300 ezren utaznak az évtizedekre visszanyúló történetű járművekkel. Az igazi csúcs a 70-es években volt, akkor még 7-800 ezer utas is megfordult itt egy évben, igaz akkor az iskolásoknak ez még kötelező volt. Mára már főként a családok és a középiskolások használják. Nagy Lajos reményei szerint idén év közepén, vagy az év vége felé ünnepélyesen köszönthetik majd a vasút 30 milliomodik utasát.

A hatvan évvel ezelőtti építkezéssel együtt egyébként már megkezdődött a gyermek vasutasok képzése is. Két év munka és mind a hét állomás elkészülte után pedig be is indult a 11,2 kilométer hosszú pályán az akkor Úttörővasút. A nagy változást 1990. jelentette, amikor átkeresztelték Gyermekvasútra, a gyerekek eredetileg vörös színű nyakkendőjét kékre cserélték és a mozdonyok elejéről eltávolították a vörös csillagot.

Jelenleg is "dolgoznak" a Gyermekvasúton kisiskolások; ehhez jó tanulmányi eredmény, orvosi vizsga és egy tanfolyam elvégzése is szükséges. Az idei év további programjairól részletes információkat a www.gyermekvasut.hu internetes oldalon lehet olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!