Magyarország

2008.04.23. 20:23

Bonyhádon is 30 ezer forint büntetés jár nyártól az eldobott cigarettacsikkért

<p>Bonyhád - Június elsejétől már 3 olyan város lesz Tolna megyében, ahol megbüntetik azokat, akik közterületen dobnak el cigarettacsikket vagy szemetelnek.</p>

Dombóvár és Szekszárd után Bonyhádon is rendeletet hozott erről az önkormányzat. Aki megszegi a szabályokat, és rajtakapják, 30 ezer forint pénzbírságra számíthat. A cigarettázókat a közterület-felügyelők ellenőriznék, de térfigyelő kamerával is figyelnék őket Bonyhádon. Jogvédő szervezetek szerint utóbbi viszont törvénysértő lenne.

Bonyhádon Dombóvártól vették át az ötletet, ott 2006 júniusa óta bírságolják meg azokat, akik a cigarettacsikket eldobják vagy szemetelnek közterületen, és ezt a közterület-felügyelők is észreveszik. Bár eddig senkit sem értek tetten, a helyiek szerint szemmel láthatólag kevesebb a csikk a dombóvári utcákon, parkokban, mint korábban.

Bonyhádon a közterület-felügyelőkön kívül térfigyelő kamerákkal is néznék, hogy ki szegi meg a szabályt. Jogvédők viszont azt mondják: törvénysértő lenne az ilyen megfigyelés, mert korlátoznák ezzel a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogokat. Még a rendőrségnek sincs olyan felhatalmazása, hogy ilyen célból kamerás térfigyelő rendszert szereljen fel.

Az önkormányzatok pedig nem szereltethetnek fel, és nem is üzemeltethetnek ilyen rendszert - mondta a Független Hírügynökségnek Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért adatvédelmi programvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!