Magyarország

2008.04.23. 08:41

A súlyos mikrofonért vetélkednek Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Ismét rangos riportfilmfesztivál Nyíregyházán, a kínaiak először jönnekel hozzánk.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/bolyaki-attila-nyiregyhaza-reporters-cup-riporter-film.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

- Újdonságokkal szolgálhatunk A Reporters Europe Cup európai riportfilm fesztiválon és versenyen,- kezdte lapunk tájékoztatását Bolyáki Attila, a nemzetközi seregszemle megálmodója és főszervezője.

– A verseny mellett a korábbi filmekből egy fesztiválvetítést szervezünk, az érdeklődők csütörtöktől délutánonként háromtól a megyei művelődési központban megnézhetik a filmeket. A nemzetközi médiaternednek megfelelően az online irányába indulunk el a vizsgafilmekkel, ezért kell kétperces munkát vágniuk a versenyzőknek. Üzenete is van a találkozónak: felhívni a figyelmet arra, hogy ne váljunk tévéfüggővé, ne hagyjuk, hogy ne kerüljünk teljesen a média befolyása alá.

Így summázta az idei Reporters Europe Cup versenytBolyáki Attila, amelyre bármely ország, legfeljebb három főből álló televíziós stábja díjtalanul jelentkezhetett. Végül 19 országból 25 televízió képviselteti magát az európai riportfilm fesztiválon. Csehországból, Szlovákiából, Ukrajnából, Lettországból, Albániából, Romániából, Boszniából, Szerbiából, Horvátországból, Lengyelországból, Ausztriából, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Törökországból, Bulgáriából, Szíriából és Kínából érkeznek a tévések. Az idén először lesz jelen Kína, Albánia,  Bulgária, Lengyelország televíziója.

A zsűri tagjai

Olivier Milles-Lacroix, Commercial Director of Eutelsat Communications

Zhang Changming, Vice-President CCTV

Alan Williams, Managing Editor, Asia-Pacific Broadcasting Union /ABU- Asiavision - /

Jonathan Stoneman, Head of Traning and Development at BBC World Service

Catherine Bomeisl, Deputy-Secretary General Circom Regional ( France 3 )

Nuri M. Colakoglu, President, TV Broadcasters Association of Turkey

Elisabeth Hausmann, ORF

Bódis Gábor, Duna TV

Kasza László, International Media Consultant

A gáláig titok

– A versenyző csapatok neve a díjátadó gálaműsorig titkos, mint ahogyan a készítendő riportfilmek témái is csupán a helyszínen, sorsolás után derülnek ki. Április 24-án, Nyíregyházán találkoznak először a kupa résztvevői és a szervezők. A stábok csak a felvételhez szükséges eszközöket, kamerát, állványt és a kiegészítő felszerelést hozhatják magukkal. A kétperces angol nyelvű versenyfilmek  utómunkához a szervezők biztosítanak csapatonként három órányi stúdióidőt és segítséget egy tapasztalt vágó személyében. A versenyzők helyzetét nehezíti, hogy a vágószobát és a vágás kezdési időpontját is a sorsolás után tudják meg.

A regisztrációt ünnepélyes megnyitó követi; ekkor dől el sorsolással, milyen témáról kell leforgatniuk versenyfilmjeiket a csapatoknak. Egy- két  nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy elkészítsék kétperces, angol nyelvű, közszolgálati témájú riportjaikat. A hosszabb alkotásokat, illetve azokat, amelyek nem készülnek el az utómunkára szánt három óra alatt, kizárják a versenyből. A fesztivál zárónapján , április 27-én, vasárnap ünnepélyes díjátadó gálán ismerteti a neves külföldi szakemberekből álló zsűri a verseny végeredményét- avatott a részletekbe Bolyáki Attila.

A fesztivál vetítéseinek keretében – április 24–27. VMK Nyíregyháza – történelmileg jelentős európai archív riportfilmek, a verseny archív, majd idén elkészült filmjei kerülnek vetítésre. Nemes hagyomány, hogy a rendezvény egyúttal emléket állít azoknak az újságíróknak, akik munkavégzés közben hunytak el. Európa első emléktáblája Nyíregyházán található. A verseny zárónapján, a résztvevő országok nagykövetségének képviselői, a televíziós szakma elismert alakjai és közéleti szereplők ott emlékeznek azokra, akik életüket adták a hírekért.

A versenyt 1994-ben, a Soros Alapítvány támogatásával indította el Bolyáki Attila (ma a Régiókért Alapítvány elnöke, akkoriban a fehérgyarmati Városi Televízió igazgatója és főszerkesztője), az ukrán, román, magyar határ mentén dolgozó tudósítók részvételével. Már az első alkalommal egyedülálló sikereket ért el a verseny abban, hogy a kisfilmek ráirányították a figyelmet a többszörösen hátrányosnak tartott szatmár-beregi térségre, turisztikai és idegenforgalmi nevezetességeire, kulturális értékeire, és messze földre elvitték az ott élők jó hírét. A rendezvény azóta folyamatosan fejlődik, de megőrizte értékteremtő jellegét, és már hetedik alkalommal biztosít lehetőséget a televíziós újságírók számára, hogy próbára tegyék tehetségüket.

- Az idei megmérettetés legjobbjai, hárman kapják a meg a súlyos mikrofont, az elnevezés egyben jelzés is arra, hogy a tudósítói szakmának milyen hatalma, súlya lehet-tette hozzá Bolyáki Attila.

A kisplasztikákon túl  pénzjutalmak, különdjíak is gazdára találnak majd (az első helyezett 2000 eurót, a második 1000 eurót, a harmadik 500 eurót vihet hazai), valamint a szervezők  hét különdíjat osztanak ki. A filmeket valamennyi résztvevő ország  televíziója levetíti, a legjobb alkotásokat internetes portálunkon is megtekinthetik majd az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek:

  • Szombaton vágnak a riporterek
    Csütörtök óta Nyíregyháza a televíziós riporterek fõvárosa: itt rendezzik meg a Reporter s Europe Cup versenyt. Tizenöt ország huszonnégy közszolgálati televíziójának harminc csapata vágott neki Szabolcs megye településeinek, hogy elkészíthessék három perces alkotásaikat. Sóstón találkoznak a legjobb riporterek 2007.04.26. Ma vágnak a riporterek 2007.04.28.

  • Sóstón találkoznak a legjobb riporterek
    Négy napra ismét Nyíregyháza lesz a televíziós riporterek fővárosa: április 26–29. között ismét megrendezik a Reporters’ Europe Cup versenyt. A megmérettetésre bármely ország televíziós szakemberei jelentkezhettek.

  • Mikrofonnal és kamerával
    Csütörtök délelőtt kezdődik Sóstón a Tudósítók Világtalálkozója. A négy napos rendezvényre 14 országból, többek között Nagy-Britanniából, Ausztriából, Szlovákiából, Macedóniából, Németországból, Olaszországból, Lettországból érkeznek három fős filmes stábok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!