Magyarország

2008.03.04. 16:35

Zökkenőmentes az élet a forintosok nélkül

<p>A visszajelzések alapján zökkenőmentes volt az egy- és kétforintosok bevonása március elsején, az átállás nem okozott problémát sem a kereskedelemnek, sem a lakosságnak.</p>

Ezt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke mondta a Magyar Vöröskereszt központjában, ahol a két szervezet közti karitatív együttműködés érdekében találkozott Habsburg Györggyel, a Vöröskereszt elnökével.

A legapróbb címletek bevonásának bejelentése, vagyis tavaly szeptember óta az eddig forgalomba hozott érmék körülbelül öt százaléka, több mint 100 millió darab került vissza az MNB-be. A nemzetközi tapasztalatok alapján 2013 márciusáig, amíg a jegybank visszaváltja az egy- és kétforintosokat, ennek az aránynak a megduplázódására számítanak - mondta Simor.

Az MNB azzal is segíti a karitatív akciókat - amelyekből legalább százról tudnak - hogy sem becsomagolást, sem szétválogatást nem kérnek azoktól, akik visszaváltani viszik hozzájuk az érméket, és díjat sem számolnak fel ezért. A Vöröskereszt eddigi 400 perselyét 200-zal még kiegészíti a minél szélesebb körű gyűjtés érdekében - közölte Czimbalmos Ágnes főigazgató.

A jegybank számítása szerint semmilyen inflációs hatással sem kell számolni a legkisebb érmék bevonása és a kerekítés miatt. Ha mindenütt rosszul, csak felfelé kerekítenének, annak is csak 0,2 százalékos áremelési hatása lenne - mondta Simor András. A jegybank egyébként több, mint 150 ezer matricát készíttetett és juttatott el a kereskedőkhöz, amelyben részletesen elmagyarázták a kerekítés szabályait.

Az egy- és kétforintosok bevonása évente 3-4 milliárd forint megtakarítást eredményez az országnak, s a bevételt gyarapítja az az összeg, ami a beolvasztásból fog származni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!