Magyarország

2008.03.12. 14:03

Veszélyes játékokat vontak ki a forgalomból Magyarországon

<p>Budapest - Kétféle, a gyermekek egészségére káros játék forgalmazását tiltotta meg az ÁNTSZ a múlt heti kémiai biztonsági ellenőrzések során.</p>

A veszélyesnek minősített kalózfigura és műanyag hal a megengedett határérték feletti ftalátot tartalmaz - közölte szerdán Molnár Kornélia, helyettes országos tisztifőorvos. Ez a kémiai anyag asztmát, allergiát, hosszú távon hormonzavarokat okozhat, illetve veseroncsoló hatású lehet. A játékok még előfordulhatnak a boltok polcain.

A Kikelet hadművelet részeként 60 közegészségügyi felügyelő 280 helyen - importálóknál, forgalmazóknál, játékboltokban, drogériákban, úgynevezett 100 forintos boltokban és piacokon - végzett ilyen kémiai biztonsági ellenőrzéseket. Az ÁNTSZ 26 alkalommal rótt ki kémiai terhelési bírságot, valamivel több, mint 1 millió forint értékben - foglalta össze a tapasztalatokat Molnár Kornélia.

A veszélyes játékok szerepelnek a Központi Felügyeleti Információs Rendszer riasztási listáján, ennek alapján azonosították őket. A megengedett határétéknél több ftalátot tartalmazó kalózfigurák 8 centiméteresek, és 3 országos forgalmazónál, 6 kiskereskedelmi játékboltban és egy áruházlánc kínálatában lelték fel az ellenőrök. A "Carp-Lovely carp" fantázianevű, No. 438-as cikkszámú elemes műanyag halat további két kiskereskedelmi egységben azonosították be.

A helyettes országos tisztifőorvos elmondta: a játékok, készletek forgalmazását és értékesítését azonnali hatállyal megtiltották. Az érintett áruk összértéke 400 ezer forint. Ennek ellenére előfordulhat, hogy még található a boltok polcain a veszélyes járékokból, ezért folyamatosan ellenőriznek - tette hozzá.

A vizsgálatok egyébként több hétig is eltarthatnak, ezután döntenek a készletek sorsáról, és az esetleges bírságról.

A ftalátokat a műanyag puhítására használják. Azok a játékok, amelyek a megengedettnél több ilyen kémiai anyagot tartalmaznak, veszélyesek a gyermekek egészségére. Izzadtsággal vagy nyállal keveredve kioldódik ugyanis a mérgező anyag a termékből és asztmát, allergiát, hormonzavarokat vagy vesekárosodást okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!