Magyarország

2008.03.10. 19:25

Óriási vesekövet távolítottak el egy 4 éves kisfiúból a kiskunhalasi kórházban

<p>Egy Európában is ritkaságszámba menő vesekő-műtétet hajtottak végre múlt pénteken egy 4 éves fővárosi kisfiún a kiskunhalasi kórházban.</p>

Lengyel János, az intézmény orvos-igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: annyira egyedi eljárásra volt szükség, hogy az operációt Budapesten nem vállalták. A kiskunhalasi kórházban dolgozó nemzetközileg is elismert urológus, Holman Endre sikeres beavatkozásának köszönhetően a kisfiú elkerülte, hogy óriási veseköve miatt esetleg leálljon a veseműködése és vérmérgezést kapjon.

Lengyel János elmondta: A körülbelül 1 centis vesekő még egy felnőttnél is nagynak számít, egy kis gyereknél pedig óriásinak. Az európai étkezési szokások miatt ráadásul nagyon ritkán alakul ki húgyúti vesekő gyermekkorban, ezért a szakorvosoknak nincs is igazán tapasztalata az ilyen kövek eltávolításában. Hozzátette: Kiskunhalason azért is tudták mégis sikeresen elvégezni a műtétet, mert Holman Endre osztályvezető főorvos több olyan országban, így például Jemenben is dolgozott, ahol a táplálkozási szokások eltérőek, és ezért gyakrabban előfordul fiatal korban is a vesekő.

A műtéthez nem volt szükség vágásra: először összezúzták a vesekövet, majd egy különlegesen vékony endoszkóppal eltávolították a zúzalékot. A műtét egy órát vett igénybe, a kisfiú már másnap, szüleivel együtt elhagyhatta a kórházat. A beavatkozás azt is bizonyítja, hogy olyan szakmai és technikai háttérrel rendelkezik a kiskunhalasi kórház, amilyen még a fővárosban sincs meg - mondta Lengyel János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!