Magyarország

2008.03.12. 06:18

Magas a magyar adóteher

<p>A 2007-ben életbe lépett változtatások eredményeként Magyarország még előbbre lépett a legmagasabb adóterhelést érvényesítő országok listáján.</p>

A kétes „siker” az OECD most kiadott adózási jelentéséből olvasható ki, amely a szervezet 30 tagállamában az elmúlt években lezajlott folyamatokat tekinti át.

Egy gyermektelen, átlagbért kereső munkavállaló esetében a személyi jövedelemadó, valamint a különböző munkaadói és munkavállalói járulékok a teljes bérköltség 54,4 százalékát vitték el tavaly, ez Belgium után a második legmagasabb érték volt.

Egy évvel korábban még Németország is megelőzte hazánkat, de azóta Budapest 2,5 százalékkal növelte, Berlin viszont 1,1 százalékkal csökkentette a terheket. Az átlagbérnél többet, illetve kevesebbet kereső egyedülállók esetében is ezüstérmes Magyarország.

A gyermekek után járó adókedvezmények a legtöbb fejlett államban nőttek 2000 óta, ez az elemzők szerint a gyermekvállalási kedv ösztönzésének szándékával magyarázható. Két gyermek átlagosan négy (egy keresőnél 7,5) százalékponttal mérsékli a szülők adóterheit. Magyarországon ez a különbség nagyobb, mintegy tíz százalékpont.

Ezzel együtt a két gyermeket nevelő párok – minden adót, járulékot és gyermeknevelési támogatást figyelembe véve – nálunk kevesebbet (42,7–44,7 százalékot) kapnak meg a rájuk jutó bérköltségből, mint bárhol az OECD-országokban.

A gyermeküket egyedül nevelő szülők helyzete valamivel jobb: ők mindössze 28,7 százalékos elvonással szembesülnek, ezt fél tucat vizsgált ország is felülmúlja.

Forrás: Világgazdaság

  • Adócsökkentő javaslatcsomag
  • A nettó bérünk az éhenhaláshoz sok
  • Magas hazánkban a "szegények adója"
  • Mennyi marad a zsebben nálunk és náluk?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!