Magyarország

2008.03.11. 10:14

KSH: 1,1 százalékos áremelkedés februárban

<p>A múlt hónapban átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, 2007. februárjához viszonyítva pedig 6,9 százalék volt a növekedés.</p>

Az idei év első két hónapjában átlagosan 7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi gyorstájékoztatójából.

2008. januárhoz viszonyítva az élelmiszerárak 0,8 százalékkal drágultak egy hónap alatt. Főleg az étolaj (4,2 százalék), és a sajt (2,4 százalék) kerül többe; a tej 1,6, a kenyér és a liszt ára 1,4 százalékkal nőtt. A házi kasszát azonban az energiaárak emelkedése terhelte a leginkább: a vezetékes gázért átlagosan 15,4 százalékkal, az elektromos energiáért 9,8 százalékkal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest. A csatornadíj 5,4, a vízdíj 4,6 százalékkal drágult.

Tavaly februárhoz képest az élelmiszerek ára összesen több mint 12 százalékkal nőtt: a liszt és az étolaj ára a másfélszeresére, a péksütemények és a kenyér ára több mint 20 százalékkal emelkedett. Az energiaárak átlagosan 9,2 százalékos emelkedést mutatnak:a villanyért csaknem 16, a gázért csaknem 12 százalékkal kellett többet fizetni. a csatorna- illetve vízdíj 10 százalék felett drágult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!