Magyarország

2008.03.11. 16:24

Korszakalkotó döntést hozott a Fővárosi Közgyűlés

<p>Budapest-Korszakalkotó döntésnek nevezte a Fővárosi Közgyűlés hétfői határozatát a Budapest Egészségügyi Modellről Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.</p>

A politikus szerint ezzel a koalíció eddigi legjelentősebb vitája zárult le.

A hétfői döntés nemcsak a főváros költségvetését biztosítja, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a jövőben emelkedhessen a fővárosi egészségügyi ellátás színvonala is - így értékelte keddi sajtótájékoztatóján a közgyűlési határozatokat az MSZP frakcióvezetője.

Steiner Pál azonban hozzátette: mindenképpen javítani kell a koalíciós együttműködés gyakorlatát, hogy ezután ne legyenek kiszavazások.
A hétfői közgyűlésen néhány szabad demokrata képviselő megszavazta azt az ellenzéki javaslatot, amely nem az eredeti szocialista indítványt támogatta.

A Fővárosi Közgyűlés eredetileg február 28-án tárgyalta volna az idei büdzsét, ám a vitába végül bele sem kezdtek, mert az ülés az MSZP-SZDSZ koalíció vitája miatt akkor határozatképtelenné vált.

A nézeteltérés a budapesti kórházi struktúra átalakítása körül robbant ki.
Az MSZP ugyanis a költségvetés elfogadásának feltételéül szabta az új budapesti kórházi modell bevezetését.
Az SZDSZ ezt a kérdést hétfőn az ellenzéki pártok támogatásával először levette a napirendről, később azonban sikerült megegyezniük a koalíciós pártoknak, így a közgyűlés végül este elfogadta a budapesti egészségügyi modell elvi koncepcióját és felkérte a főpolgármestert, hogy ennek pénzügyi és szakmai programját dolgozza ki, és terjessze az illetékes szakbizottság júniusi ülése elé.
Ezt követően a 2008-as költségvetést is megszavazta a koalíció.

A Budapest Egészségügyi Modell  várhatóan jövő januártól lép életbe, ám a teljes kialakításához még 4-6 évre és csaknem 40 milliárd forintra van szükség - mondta a területért felelős főpolgármester-helyettes.
Horváth Csaba szerint már áprilisban megalakulhat a Fővárosi Egészségközpont Zrt., amely levezényelheti az átalakítást.

A reform lényege, hogy a főváros tulajdonában és üzemeltetésében lévő egészségügyi intézmények egységes informatikai rendszerrel működnének és központosítanák az eszközbeszerzéseket is.
Ettől kezdetben 5 százalékos megtakarítást remélnek a városvezetők, ám ez növekedhet, hiszen több nyugat-európai országban már elérte a 20 százalékot is a spórolás mértéke.

Horváth Csaba szerint a fővárosi egészségügyi intézményeknek 2007-ben több mint 880 millió forint bevétele volt vizitdíjból és kórházi napidíjból.
A főpolgármester-helyettes szerint azonban ezt a veszteséget bőven fedezheti az új modell bevezetéséből származó megtakarítás.

Az új modell bevezetéséhez valamennyi frakció szakpolitikusának és politikusának segítségére számít az MSZP egészségügyi tanácsnoka.
Havas Szófia szerint azonban lehetnek még viták, hiszen az átalakítás sokak érdekét sértheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!