Magyarország

2008.03.10. 13:07

Horváth Ágnes: cserbenhagyásos gázolás a Fidesz javaslata

<p>Budapest - Cserbenhagyásos gázoláshoz hasonlította Horváth Ágnes, egészségügyi miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón a Fidesz javaslatát, amely szerint Szerencsejáték Zrt. 41 milliárd forintos adójából kellene pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével kieső összegeket.</p>

Cserbenhagyásos gázoláshoz hasonlította Horváth Ágnes, egészségügyi miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón a Fidesz javaslatát, amely szerint a Szerencsejáték Zrt. 41 milliárd forintos adójából kellene pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével kieső összegeket. A tárcavezető azzal indokolta hasonlatát, hogy a legnagyobb ellenzéki párt olyan összeget javasol a kompenzációra, amit más feladatokra használ a kormány, vagyis nem mozgatható.

Kóka János, az SZDSZ elnöke pedig arról beszélt, hogy semmilyen olyan javaslatot nem támogatnak majd a liberálisok, ami úgy kompenzálná a népszavazás miatt kieső bevételeket, hogy azzal bármilyen másik társadalmi csoportot károsítanak. A liberális politikus ugyanakkor hangsúlyozta, nem hagyják, hogy leálljanak a reformok, mint fogalmazott "nem fogjuk hagyni, hogy a Fidesz tartósan válságövezetté züllessze Magyarországot. "

A liberális politikus szerint az Alkotmánybíróságnak azzal, hogy átengedte ezt a népszavazási kezdeményezést lejáratta a népszavazást. A népszavazás eredményének súlyos következményei lehetnek, mert olyan politikai hangulat alakulhat ki, amely veszélybe sodorhatja a megkezdett reformokat - mondta az SZDSZ elnöke.

A politikus hozzátette: egyeztetést kezdeményeznek a kormányfővel annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül közösen erősítsék meg a reformok iránti elkötelezettségüket. Kóka János elmondta: bíznak abban is, hogy nem indul be különböző politikai érdekeket szolgáló népszavazás cumani. A politikus példaként az egészségbiztosítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezését említette, mint mondta, innentől már csak egy lépés lenne az is, hogyan szorítsák ki a magántőkét például a kereskedelemből.

Horváth Ágnes szerint az egészségügyet 22 milliárd forinttal károsította meg a Fidesznépszavazása, ennyi bevételtől esnek el ugyanis a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével a háziorvosok és a kórházak. Az egészségügyi miniszter megismételte, hogy kompenzációra nem készül a kormány, ahogyan azt a kampány során is többször elmondták, de kárenyhítésre törekszenek, erről már ezen a héten elkezdődtek az egyeztetések. Mint mondta vizsgálják egyebek mellett azt is, hogy mi legyen a vizitdíj automaták sorsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!