Magyarország

2008.03.10. 15:25

Bezárják a szerencsi cukorgyárat

<p>Szerencs - Nincs elegendő cukorrépabeszállítói szerződés, ezért bezárni kénytelen a Mátra Cukor Zrt. a 120 esztendős múltra visszatekintő szerencsi cukorgyárat. Ezzel 111 dolgozó munkahelye szűnik meg.</p>

A szerencsi cukorgyárat üzemeltető Mátra Cukor Zrt. igazgatósága mai ülését követően bejelentette, hogy a társaság a répacukorgyártás befejezésére kényszerül. Így a Mátra Cukor utolsó Magyarországon megmaradt – szerencsi – gyára is bezárja kapuit. Miután a társaság 2007 novemberében már döntést hozott a szolnoki gyárának bezárásáról, ezzel a lépéssel véglegesen felhagy répacukorgyártási tevékenységével Magyarországon.

A répacukorgyártás befejezése szükségszerő következménye annak, hogy a nyersanyagellátás sem idén, sem az elkövetkezendi években nem biztosítható, mivel a cukorpiaci szabályozás reformja a cukorrépát a többi szántóföldi kultúrához képest hátrányos helyzetbe hozta. Annak ellenére, hogy a deklarált termelői répaár igényeket az uniós és nemzeti támogatások, valamint a Mátra Cukor által nyújtott felárak jelentősen meghaladják, a répatermelők által visszaigazolt szerződött mennyiség messze elmarad a 100 ezer tonna kvótacukor gyártásához szükséges 0,7 millió tonna répamennyiségtől.

A Mátra Cukor Zrt. átérzi a döntés rendkívüli voltát, hiszen ezzel a 119 éves tradícióval rendelkezi szerencsi cukorgyártás szűnik meg. A szerencsi gyár bezárása 111 munkavállalót érint, akiknek további sorsáról szociális terv gondoskodik. Hatvanban a társaság mintegy 60 dolgozó továbbfoglalkoztatását tervezi. Rónavölgyi Endréné, a város polgármestere élére állt a gyár megmentését célzó törekvéseknek, hiszen a gyár tradícióját tekintve és foglalkoztatási szempontból is fontos eleme a városnak. A bezárással adóbevételtől is elesik a város, amelyet pótolnia kell és gondoskodnia kell a munka nélkül maradó dolgozókóról is.

A magyar piacot a Mátra Cukor Zrt. a jövőben is ellátja cukorral. Kitőzött célja, hogy a Nordzucker csoport, a Cristal Union és az ED&F Man által alapított nemzetközi kereskedelmi társaság, az Eurosugar révén továbbra is meghatározó szerepet játsszon a belföldi igények megszokott magas színvonalon történi kielégítésében. A társaságnak tehát a továbbiakban is döntő szerepe lesz a fogyasztók ellátásában, amelynek hátterét a szolnoki és hatvani telephelyeken megmaradó silók és kiszerelik biztosítják. A Mátra Cukor ezentúl e két telephelyen szereli ki a termékeket.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!