Magyarország

2008.03.25. 08:12

Az OMV ismételten támad

<p>Újabb kísérletet tesz az osztrák OMV, hogy bekebelezze magyar versenytársát, a Molt. A Magyar Hírlap információ szerint az osztrák konszern a magyar olajcég április végi közgyűlésén a Mol vállalatirányítási rendszere elleni támadásra készül.</p>

A szakemberek szerint azonban éppen az OMV küzd súlyos problémákkal e területen. Az OMV két fő részvényese ugyanis két állami holding, egy osztrák és egy egyesült arab emirátusokbeli. Ők szabják meg a stratégiai fejlesztések irányát, és ők határozzák meg az összes fontos vállalati lépést is. Mivel két állami cégről van szó, döntéseikben a piaci igényekkel és követelményekkel szemben túlsúlyba juthatnak a politikai megfontolások, ez pedig igen messze van az uniós versenyszabályoktól - írja a lap.

A vállalatirányítási rendszer filozófiája általában tükröződik az adott cég üzletpolitikájában is. Az osztrák versenyhivatal például tavaly nyáron pert indított az OMV ellen a bécsi repülőtér logisztikai költségeinek felülárazása miatt, a túlszámlázás független szakértői számítások szerint 2002 és 2006 között legalább 36 millió dolláros kárt okozott az Austrian Airlinesnak. A légitársaság vezetői többször megpróbáltak egyezséget kötni az OMV-vel a kiélezett európai piaci helyzetben az osztrák légitársaság versenyképességét veszélyeztető tényezők kiiktatásáról, de nem tudtak megállapodni.

Ezek is érdekelhetik