Magyarország

2008.03.21. 13:13

A TASZ szakértői bizottságot állít fel a Zsanett-ügyben

<p>Budapest - Zsanett jogi képviselői szerint sérült ügyfelük tisztességes és pártatlan eljáráshoz való joga, mert az erőszakos közösülés és vesztegetés miatt indított eddigi eljárás nem felelt meg ezeknek a követelménynek.</p>

Ezért felkérték a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetet, hogy hozzon létre egy szakemberekből álló csoportot, amely áttekintené az eddigi iratokat, és figyelemmel kísérné az ügyet - áll a TASZ pénteki közleményében.

A TASZ a büntetőjog és kriminológia területén elismert szakemberekből álló csoportjának az is a feladata lenne, hogy az ügyben megfogalmazott jogi álláspontjáról tájékoztassa a hatóságokat és a közvéleményt is - áll a jogvédő szervezet közleményében.

A lány jogi képviselői szerint az ügyészség a nyomozás során indokolatlanul nem vett igénybe olyan bizonyítási lehetőségeket, melyek szükségesek lettek volna az ügy felderítéséhez, és több jel utal arra, hogy a hatóságok a pótmagánvád intézményét nem tekintik egyenrangúnak az ügyész által képviselt váddal. Az ügyvédek ezért fordultak a jogvédő szervezethez - áll a dokumentumban.

A bíróság a hivatali visszaélés vádja alól pénteken felmentette a "Zsanett-ügyben" szereplő rendőröket, kötelességszegés vétségéért viszont elítélte őket. Emiatt hárman pénzbüntetést, ketten megrovást kaptak a pénteki tárgyaláson. Az öt rendőrnek azért kellett a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa elé állnia, mert 2007. május 4-én hajnalban az iratok nélkül autót vezető fiatal lányt parancsnoki engedély nélkül hazakísérték a papírjaiért, és szabálysértése miatt nem jártak el ellene.

Eredetileg az ügyben szereplő rendőröket azzal gyanúsították, hogy tavaly május 4-én megerőszakolták az akkor 21 éves lányt, akit a  budapesti Múzeum körúton igazoltattak, de végül nem emeltek az erőszak és a vesztegetés miatt vádat ellenük. Zsanett jogi képviselője, Tuza Péter pótmagánvádas eljárást kezdeményezett az állítólagos nemi erőszak miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!