Magyarország

2008.02.26. 13:27

Nem építenek, csak karbantartanak a Tubesen

<p>Nem épít, csak az éves karbantartási munkálatokat végzi a honvédség a Tubesen - áll a Honvédelmi Minisztérium keddi közleményében. A tárca arra reagált, hogy a Tubesre vezető utat a Civilek a Mecsekért Mozgalom tagjai kedden délelőtt eltorlaszolták, mondván, elkezdődött a lokátor építése.<BR /></p>

A Magyar Honvédség az éves karbantartási tervnek megfelelően február 18-án elkezdte a Tubes-tetőre telepített híradástechnikai eszközök éves karbantartási, felújítási és javítási munkálatait. A szakemberek leszerelték a repülésirányító rádióantennákat és a rádiórelé-antennákat a tornyokról, majd a karbantartási feladatok elvégzését követően - várhatóan már szerdán - visszaszerelik azokat.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a munkálatoknak nincs köze a tervezett radarberuházáshoz. Ha a berendezéseket nem, vagy csak késve tudják visszaszerelni, az veszélyezteti a polgári és katonai légi közlekedés biztonságát.

A Tubesre vezető utat kedden délelőtt eltorlaszolták a Civilek a Mecsekért Mozgalom tagjai.

A demonstrálók szerint ugyanis elkezdődött a lokátor építésének előkészítése a Tubesen. Fákat nyestek meg és elkezdték lebontani a hegy tetején lévő adótornyot, amelynek helyére tervezik a NATO-lokátort.

A tüntetők szerint jogellenes lenne a lokátor építése. Az építési engedélyt ugyanis a pécsi önkormányzat és több helybéli is megtámadta a bíróságon, a per májusban kezdődik Budapesten. A Honvédelmi Minisztérium korábban vállalta, hogy nem kezdi meg az építkezést, amíg nem születik jogerős döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!