Magyarország

2007.12.03. 08:30

Kifizetné a szakszervezet az egészségbiztosítás átalakítása ellen szavazók büntetését

<p>Szakszervezeti pénzből kifizetnék az egészségbiztosítás üzleti alapú átalakítása ellen szavazó MSZP-s képviselők 100 ezer forintos büntetését, amelyet a frakciófegyelem megsértése miatt kaphatnának - mondta a LIGA Szakszervezetek elnöke hétfőn az Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.</p>

Gaskó István szerint a kormány még a jogszabály parlamenti végszavazása, vagyis december 17-e előtt visszavonhatja az ide kapcsolódó törvényjavaslatot.

Az érdekképviseletek is reformpártiak, szerintük is át kell alakítani az egészségbiztosítást, de nem üzleti alapon.

Gaskó István szerint elmaradhat a 17-i sztrájk, ha a kormány visszavonja mostani terveit, és egy társadalmi vita után új javaslattal áll elő tavaszig.

Gaskó István beszélt még a műsorban arról, hogy a magyarok 73 százaléka egyetért a törvénytervezet visszavonásával, míg 63 százalékuk ehhez a sztrájkot is megfelelő eszköznek tartják - legalább is ez derül ki a Medián felméréséből, amelyet LIGA Szakszervezetek megbízásából készítettek.

Az MSZP és az SZDSZ is elutasítja a Liga "ajánlatát
Az MSZP frakciója hétfői ülésén egyhangúlag visszautasította és "kikérte magának" Gaskó István a Liga Szakszervezetek elnökének hétfő reggeli kijelentését és nem engednek a "politikai vesztegetésnek" - jelentette ki Lendvai Ildikó frakcióvezető.
Lendvai Ildikó ezzel szemben leszögezte: a frakcióülésen a képviselők megvitatták az egészségbiztosítási reform tervezetét és nem hajlandóak pénzért megváltoztatni a hétfőn elfogadott álláspontjukat.
Kóka János az SZDSZ elnöke a kisebbik kormánypárt frakcióülése után elmondta: "nem tiszte", hogy beleszóljon az MSZP belügyeibe, de a politika tekintélye érdekében vissza kell utasítani a Liga politikai korrupciós ajánlatát. A pártelnök szerint ugyanakkor "ez is csak egy kampányfogás, mint maga a Liga tiltakozása."

Kapcsolódó anyagok:

  • Általános sztrájkot hirdet december 17-ére a LIGA
  • LIGA: Több szervezet is tüntet novemberben az egészségbiztosítás átalakítása miatt
  • LIGA: országos demonstráció november 21-én
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!