Magyarország

2007.11.25. 13:25

Fidesz: Valami ismét bűzlik az OVB háza táján

<p>A Fidesz szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) és az Országos Választási Intézet (OVI) újabb hatalmi praktikával késlelteti a Szociális Népszavazás 2008 aláírásainak hitelesítését - mondta Deutsch-Für Tamás vasárnapi sajtótájékoztatóján.</p>

A Fidesz elnöki kabinetfőnöke hozzátette: felszólítják az OVB-t, hogy tartson ülést hétfő délután, illetve hitelesítse a kórházi napidíjról szóló népszavazási kezdeményezés aláírásait.

Deutsch-Für Tamás szerint "valami ismét bűzlik az OVB háza táján", mert a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) a kórházi napidíjra vonatkozó aláírások hitelesítésének minden törvényben meghatározott munkafázisával végzett pénteken.

A Fidesz elnöki kabinetfőnöke úgy fogalmazott: az OVB elnöke és az OVI vezetője valótlanul állította azt pénteken, hogy a hitelesítés nem készült el, mert a KEKKH az aláírásokat számba vette, rögzítette, ellenőrizte és elvégezte a felülellenőrzésüket is.

Az OVB és az OVI a népszavazási és választási törvény betűjét és szellemét megsértette - állítja Deutsch-Für Tamás. Az ellenzéki politikus szerint ezzel is késleltetni és hátráltatni akarják a Szociális Népszavazás 2008 aláírásainak hitelesítését.

A sajtótájékoztatón Simon Attila ügyvéd azt mondta: nincs akadálya, hogy a kórházi napidíj esetében az OVB formai kötelezettségnek eleget tegyen a jövő hét bármelyik napján, azaz hitelesítse a KEKKH által ellenőrzött aláírásokat.

A Fidesz ezért felszólítja az OVB-t, hogy tartson ülést hétfő délután, illetve hitelesítse a kórházi napidíjról szóló népszavazási kezdeményezés aláírásait - mondta a Fidesz elnöki kabinetfőnöke.

Deutsch-Für Tamás jelezte: hétfőn az országgyűlésben azonnali kérdést intéz Bajnai Gordon területfejlesztési és önkormányzati miniszterhez, hogy számoljon be a tárcájához tartozó hivatal aláírási hitelesítési eljárásáról

Csütörtökön Deutsch-Für Tamás sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kórházi napidíjjal kapcsolatos kérdésben befejeződött a hitelesítés. Egy nappal később Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság vezetője azt mondta: valójában akkor válik hivatalossá az aláírások hitelesítésének végeredménye, ha erről az adatfeldolgozók hivatala értesíti az OVB-t.

Ez nem történt meg, és nem azért, mert még nem érkezett meg az erről szóló dokumentum, hanem mert nem végeztek még a munkával - mondta Szigeti Péter pénteken.
Erre egyébként december 8-ig van ideje a KEKKH-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!