Magyarország

2007.11.27. 13:26

Fidesz - népszavazás: fejezzék be az állami szervek és a kormány a hatalmi tili-tolit

<p>Budapest - Ismét csak az időt húzzák, és a népszavazás kiírását akarják hátráltatni a kormány illetve az érintett állami szervek.</p>

Egymásra mutogat az ügyben az Országos Választási Bizottság és az aláírásokat ellenőrző kormányzati szerv - mondta kedden Deutsch-Für Tamás. A fideszes politikus újságíróknak bemutatott egy levelete is, amelyben az aláírásokat ellenőrző szerv vezetője elismeri, hogy a kórházi napidíj ügyében az összegyűjtött aláírásoknál az utolsó ellenőrzéseket végzik.

Deutsch-Für Tamás "hatalmi tili-tolinak" minősítette, hogy Szigeti Péter, az OVB elnöke a tájékoztatás hiányára hivatkozva nem hívja össze a testületet, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala pedig addig nem küld ilyet, amíg erre nem kérik.

A legnagyobb ellenzéki párt számításai szerint, ha az OVB elnöke a kórházi napidíjjal kapcsolatban összegyűjtött aláírások ellenőrzéséről tájékoztatást kérne az arra hivatott szervtől, akkor akár már csütörtökön összeülhetne a bizottság, és hitelesíthetné az aláírásokat. Az Országgyűlés pedig akár jövő héten dönthetne a népszavazás elrendeléséről. Az OVB összehívására egyébként a Fidesz bizottsági delegáltja javaslatot is tett az OVB elnökének.

A kormányzati szervek időhúzása miatt Deutsch-Für Tamás szerint félő, hogy csak februárban lesz parlamenti döntés a népszavazás elrendeléséről. Mint a politikus fogalmazott: referendum mindenképpen lesz, csak az a kérdés, hogy mikor. A hatalmi szervek tudatos összejátszása nemcsak a józan ész szabályait, hanem egy alkotmánybírósági határozatot is sért, ami a lehető legszorosabb együttműködést írja elő az érintett szerveknek - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!