Magyarország

2007.11.28. 14:52

17 milliárdos pénzmosás - a CIB Bank alkalmazottai a gyanúsítottak között

<p>A CIB Bank három dolgozója is részt vett a gyanú szerint a hétfőn nyilvánosságra került 17 milliárdos pénzmosási ügyben.</p>

A felderített milliárdos csalásról hétfőn adott tájékoztatást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), a CIB Bank szerdán egy sajtótájékoztatón kiosztott közleményben közölte, hogy három alkalmazottjuk is érintett az ügyben.

A közlemény szerint a pénzintézet három dolgozóját a VPOP vesztegetés gyanúja miatt hallgatta ki egy bűnügyben. A bank arról nem adott tájékoztatást, hogy pontosan milyen ügyről, illetve milyen beosztású banki alkalmazottakról van szó. A VPOP sajtóosztályától a Független Hírügynökség azt az információt kapta, hogy a kérdéses bűnügy a hétfőn nyilvánosságra hozott 17 milliárdos, leleplezett pénzmosási ügy.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, 70 helyen ellenőriztek ugyanabban az időben a vámosok és a kommandósok a múlt héten, hogy felszámoljanak egy adócsalásra és pénzmosásra szakosodott nemzetközi bűnbandát. Eközben 23 embert elfogtak - közülük 8-an már előzetes letartóztatásban vannak - 4 ember ellen pedig körözést adtak ki. A gyanúsítottak között vannak magyar és román állampolgárok is - mondta el korábban a Független Hírügynökségnek Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A bűnözői csoport elsősorban a Távol-Keletről hozott be az unióba különféle számítástechnikai eszközöket, amiket a papírok szerint Szlovákiába vagy Romániába vittek volna. Az eszközök azonban Magyarországra kerültek, de az áfát nem fizették be utánuk. Ezzel 3,4 milliárdos adóhiányt okoztak. A különféle tranzakciókat fiktív- és nem fiktív cégeken keresztül intézték, eközben összesen 17 milliárd forintot mostak tisztára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!