Magyarország

2007.10.30. 10:47

Kötelező-váltás: élesedő versenyben helyezkednek a biztosítók

<p>Idén minden bizonnyal a korábbiaknál is többen fogják átvinni más társasághoz kötelező gépjármű felelősségbiztosításukat, a váltók száma a tavalyi félmillió után elérheti a 600 ezret.</p>

Ez - és az egyszerűen kezelhető díjkalkulátort kínáló internetes alkuszok térnyerése - mind nagyobb versenyt támaszt a biztosítók között - derül ki az első gyorselemzésből.

Az autósoknak november áll rendelkezésükre, hogy döntsenek: mennek vagy maradnak, és decemberben kell megkötniük az új szerződést. A biztosítók kedden tették közzé 2008-as ajánlataikat. A biztositas.hu szerint az ideihez képest nem emeli díjait a Signal és a MÁV Általános Biztosító Egyesület, általánosságban csökkenti tarifáit a KÖBE egyesület és az Allianz, egyes szegmensekben árat csökkent a K&H biztosító, az OTP-Garancia és az Uniqa.

Nagy a verseny -csökkenő árak

A váltás lehetősége miatt erősödő versenyt jellemzi, hogy az infláció ellenére 2003 óta a biztosítót cserélők átlagdíjai 45 ezerről 37 ezer 800 forintra csökkentek. A biztositas.hu a díjak mérséklődésének folytatását várja 2008-ban is. Idén eggyel több, már 14 biztosító van a piacon, és az új társaság afféle "fapados" társaság. A GenerTel a Generali-Providencia tulajdonában áll, és kizárólag interneten fogadja az ügyfeleket. A társaságok több mint fele külön kedvezményt nyújt a jelentős adminisztrációs megtakarítást lehetővé tevő online-kötésekre.

Áttekintve a biztosítók ajánlatait, jól látható, hogy jelentős hányaduk továbbra sem kedveli a huszonéves, részben budapesti autósokat, és néhányuk a korábbi években kármentes ügyfeleket részesíti kedvezményben: a GenerTel például két kategóriában 60, illetve 70 százalék díjcsökkentést kínál.

Forrás: Biztosito.hu

SZÁMÍTSA KI ÖN IS!

Egyre nagyobb eltérések

Változatlan tendencia, hogy egyre szegmentáltabbak a biztosítók ajánlatai például életkor, lakóhely, az autó lökettérfogata alapján. Az Union például kiugróan, 29 százalékkal emeli díjait Budapest agglomerációjának több településén, a KÖBE viszont Zala megyében és Szekszárdon 40 százalék feletti árcsökkentést hirdet a 3 ezer köbcentinél erősebb autókra. Jelentős változás, hogy az egyik nagy biztosító, az Allianz mostantól nem részesíti előnyben az átkötéskor vele szerződőket, és egységes tarifákat alkalmaz a régi és új ügyfelekre.

Kapcsolódó cikkek

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!