Választás 2022

2022.04.19. 12:20

Átvették megbízóleveleiket a debreceni országgyűlési képviselők

Kósa Lajos (balról), Pósán László és Tasó László országgyűlési képviselők átvették megbízóleveleiket

Forrás: Czinege Melinda

A helyi választási iroda vezetőjeként Szekeres Antal jegyző adta át a három debreceni országgyűlési képviselő megbízólevelét kedd délelőtt az Új Városháza házasságkötő termében. Elöljáróban tájékoztatást adott arról, hogy az április 3-án megtartott parlamenti választást követően mind a három debreceni egyéni választókerületben a választási bizottságok a jogszabályoknak megfelelően április 9-én állapították meg az eredményeket. Mivel ezek ellen fellebbezés nem érkezett, ezért április 12-én jogerőre emelkedtek az eredmények.

Az 1-es számú országgyűlési egyéni választókerület (oevk) választási bizottságának elnöke, dr. Kovács Tibor József az érintett eredményeket ismertette. Tudatta, 6 egyéni képviselőjelöltet vettek itt nyilvántartásba. A választáson ebben a kerületben a választásra jogosult 66 ezer 301 választópolgárból 48 ezer 311 fő adta le szavazatát, 2 ezer 242 fő gyakorolta választójogát átjelentkezéssel, illetve a külképviseleten. Az 47 ezer 778 érvényes szavazatból 23 ezer 385 szavazattal Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) szerzett mandátumot.

Kósa Lajos
Forrás: Czinege Melinda

Kósa Lajos eddig hétszer kapott bizalmat országgyűlési képviselőként, négyszer városvezetőként, így a tizenegy nyertes választással abszolút rekordernek számít a parlamenti képviselők között. Úgy véli, ebben a ciklusban az a legfontosabb, hogy befejezzék azokat a fejlesztéseket, amelyek már elindultak. Példaként említette többek között az oltóanyaggyár és egyéb üzemek megépülését, a parkolók fejlesztését és a Civaqua-programot. – Rengeteg feladat van, és még jön hozzá, mert a választók mindig megkeresnek újabb és újabb igényekkel. Természetesen ezeket igyekszünk megcsinálni, hiszen azért vannak a képviselők, hogy a választók kedvében járjanak – vallja.

A 2-es számú oevk választási bizottságának elnöke, dr. Sipos Ferenc az eredmény ismertetésekor elmondta, itt 4 képviselőjelölt indult a választáson. Ebben a kerületben 72 ezer 198 választópolgárból 49 ezer 583 fő adta le a szavazatát, ebből 2033-an átjelentkezéssel, illetve külképviseleten. Összesen 48 ezer 748 érvényes szavazólap volt, 27 ezer 111 vokssal dr. Pósán László (Fidesz-KDNP) nyert, aki a hetedik ciklusát kezdte meg. A képviselő a megbízólevél átvétele után a politikai stabilitás fontosságáról beszélt, mely az ország és a cívisváros életében is rendkívül fontos. – Itt, Debrecenben 1990 óta összesen három polgármester volt, míg más megyei jogú városok esetében jóval nagyobb fluktuációval találkozhattunk. Az a politikai stabilitás, ami itt van, az visszaigazolódott a város gazdasági fejlődésében, és az a politikai stabilitás, ami az országban van, az visszaigazolódott az ország gazdasági fejlődésében – szögezte le. Mint mondta, ha a külső körülmények nem válnak nagyon drasztikussá, akkor a fejlődés töretlen lesz. – Alapvetően optimisták vagyunk, ezen felhatalmazás birtokában nem egy olyan tervünk van, amit szeretnénk megvalósítani. Mindezt azért, hogy itt, Magyarországon jó legyen élni, és Debrecen valóban egy olyan élhető, otthonos város legyen, amit mindenki szeret – hangsúlyozta Pósán László.

Pósán László
Forrás: Czinege Melinda

A 3-as számú oevk választási bizottságának elnökhelyettese, dr. Szűcs Péter Lajos arról számolt be, ebben a kerületben 7 képviselőjelölt indult a választáson. A szavazásra jogosult 78 ezer 335 főből 50 ezer 035 fő adta le szavazatát, 1443 átjelentkezéssel, illetve külképviseleteken. 

Tasó László
Forrás: Czinege Melinda

A 49 ezer 233 érvényes szavazólapon leadott voksok közül 31 ezer 266 szavazattal Tasó László (Fidesz-KDNP) szerzett mandátumot, immár hatodik alkalommal. Úgy véli, a választás Magyarországon a demokrácia napját jelenti. – Az, hogy ilyen mértékben kaptunk felhatalmazást, egy óriási felelősséget ró ránk, de örömmel vállaljuk. Magyarország érdeke a legfontosabb számunkra, a magyar embereknél nincsen fontosabb nekünk, és azt gondolom, hogy azt a munkát, amit eddig elvégeztünk, értékelték a választópolgárok – mondta. Azt vallja, az emberek a biztonságra szavaztak és a békét jelentő Fidesz-KDNP kormányzásra. Úgy fogalmazott, döntő volt, hogy a magyar emberek féltek attól, hogy belekeveredünk egy tőlünk függetlenül zajló háborúba. – Rengeteg tennivalónk van még, most, amikor a világgazdasági válság kibontakozik és egyre erőteljesebbé kezd válni, akkor érezzük azt, mekkora nyomás van rajtunk, de bármi történik körülöttünk, nekünk mindig a magyar emberek lesznek az első – összegzett Tasó László.

A 2022-es választáson mandátumot szerzett dr. Tiba István is. Az országgyűlési képviselő immár hatodszor indult el a választáson, és ötödik alkalommal nyert. Hasonlóan a megyében induló és sikert arató képviselőkhöz, fölénnyel zárta a választást, létjogosultsága így nem volt az újraszámlálásnak. Megbízólevelét kedden a választókerület központjában, Hajdúböszörményben vehette át. Tiba István szerint az idei választás minden szempontból siker.

– Fontos a visszajelzés, amit kapunk a választóktól, és fontos az is, hogy ha egy ember egy közösségnek a tagja, akkor nem szeretne kudarcot vallani. Feszült voltam a választást megelőző időkben, de örömmel mérettem meg magam és ugyanígy állok az előttem álló feladatokhoz is – mondta a képviselő.

Forrás: Hajdúböszörményi önkormányzat

KD, BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!