Úszás

2024.03.05. 14:06

Senánszky Petra: Néha emlékeztetnem kell magam arra, milyen sporteredményeim vannak

A debreceni úszóklasszis rövid időre visszatért az uszonyosúszókhoz. Senánszky Petra arról beszélt, hogy néha jó visszaemlékezni az elért sikereire, mivel csak akkor tud jó eredményt elérni az olimpián, ha tisztában van a képességeivel.

Tóth Huba Elemér

Senánszky Petra, az uszonyosúszás legsikeresebb sportolója 2024-ben a hagyományos úszásban a párizsi olimpiára fókuszál

Forrás: MBSZ

Múlt szombaton rendezték a Magyar Búvár Szakszövetség különleges díjátadó gáláját a budapesti Danubius Hotel Aréna konferenciatermében. A rendezvényen többek között a 2023-as év sportolóit is elismerték, valamint posztumusz díjakat adtak át. A szövetség alapításának 55. évfordulója alkalmából pedig 55, a búvársportot fényesítő szakember, sportvezető és sportoló – köztük Senánszky Petra is – vehetett át oklevelet és emlékérmet.

Az "55 év, 55 esemény" záró rendezvényének díjazottjai (jobb szélen Senánszky Petra)
Forrás: MBSZ

Ahogyan azt a szövetség honlapján is olvashatjuk, a díjak átadása mellett ünnepi beszédek, látványos program és az MBSZ történelmét felidéző vetített képsorok színesítették az este programját, mely a protokolláris rész lezárását követően gála vacsorával és kötetlen beszélgetésekkel zárult.

A debrecenieket is díjazták

Az eseményen jelen volt a sportág legsikeresebb versenyzője, a 4-szeres világjátékok, 17-szeres világbajnok és 6-szoros Eb-győztes Senánszky Petra is, aki a 2023-as év sportolója díjak átadásában segédkezett. A debreceni úszóklasszis emellett az elmúlt években alkotott kiemelkedő teljesítményéért elismerésben részesült, de edzőjét, Kókai Dávidot is díjazták. Hajdúsági részről még a Debreceni Búvárklub egykori elnökét, Czakó Lászlót is kitüntették, s még a kétszeres vb, egyszeres Eb-aranyérmes Kosina Gergő neve is az okleveles listán szerepelt, a cívisvárosban edződő Pernyész Dorottya pedig a felnőtt női kategóriában az év sportolója lett.

Senánszky Petra még nem búcsúzkodik

A cívisvárosi kiválóság a rendezvényen elmondta, hogy érdekes volt számára a tavalyi esztendő, mivel sportpályafutása során ez volt az első év, mikor uszonyosúszásban nem indult nagy világversenyen. – Nagy volt a változás, amit azért nehéz is volt feldolgozni – kezdte Senánszky Petra. 

Realizálódott bennem, hogy egyszer majd véget ér a versenyzői karrierem. Mivel elememben vagyok, szerencsére még nincs vége semminek, így még nincs szó búcsúzásról. Azonban az utóbbi időben a klasszikus úszásról szóltak a mindennapjaim, célom a minél jobb olimpiai szereplés. A gyorsúszócsapattal már a kvótát is megszereztük, 100 méteren nekem van a legjobb időm a hazai mezőnyben. 50 méteres gyorsúszásban mindössze 0,1 másodpercre vagyok az A-szinttől, remélem, hogy hamarosan ez is összejön

– hangoztatta a gálán a „koronázatlan királynő”.

Senánszky Petra boldogan nyilatkozott
Forrás: MBSZ

Más szerepkörben

Ahogyan azt a Haonon olvashatták, Senánszky Petra ugyan másfél évig nem versenyzett az uszonyosok között, de két hete Franciaországban visszatért a régi közeghez, az első idei világkupán pedig rögtön két aranyérmet zsebelt be. A 100 méteres távon pedig mögötte az utódjának titulált edzőtársa, Pernyész Dorottya csapott célba, így emiatt még különlegesebb lehetett számukra a verseny. A mostani díjátadón pedig éppen Senánszky adta át az év sportolója” elismerést Pernyésznek – és mivel a gálán a Haon is jelen volt, a helyszínen elsőnek arról kérdeztük a sportág többszörös csúcstartóját, hogyan élte meg a visszatérést, valamint milyen érzés volt számára átadni a díjakat.

Örültem, hogy a szövetség meghívott a rendezvényre, és én adhattam át az év sportolóinak járó díjat. Ugyebár eddig éveken keresztül én is részesültem ilyen elismerésben, de átadni is ugyanolyan jó érzés volt. Elképesztően tehetséges sportolók vannak uszonyosúszásban, jó a hazai utánpótlás.

– Sajnos nagyon sokan abbahagyják a versenyzést, mikor egyetemre mennek, de örömteli, hogy Dorci – Pernyész Dorottya – nem így tett, és Gyöngyösről áttette székhelyét Debrecenbe, ahol Kókai Dávid vezetésével ő is készül a világjátékokra – mondta Senánszky Petra.

Senánszky Petra, Pernyész Dorottya és Papp Gábor elnök
Forrás: MBSZ

Büszkének kell lennie

A 30 éves sportoló röviden arra is kitekintett, hogy a legutóbbi versenyen nagyon jól érezte magát, néha pedig emlékeztetnie kell magát arra, karrierje során mit ért el. – A franciák hihetetlenül jól rendezték meg az eseményt, amit a hagyományostól eltérően bonyolítottak le, de ez a húzásuk remekül elsült – folytatta Senánszky Petra. – Még a sportkommentátorokhoz is beültem, de a szurkolók az élő közvetítésben nem csak engem, hanem más, fiatal sportolókat is hallhattak, ezáltal mindenkit jobban megismerhettek. A közösség nagyon hiányzott, jó volt találkozni a régi barátaimmal, imádtam minden percét. 

Jó volt az uszonyt ismét magamra húzni, de őszintén szólva, bármilyen hihetetlen, újra kellett tanulnom a mozgásomat a vízben. Néha emlékeztetnem kell magam arra, hogy milyen nagyszerű sporteredményeket értem el. A sportágban amit csak lehetséges, mindent elnyertem, erre büszkének kell legyek. Ahhoz, hogy a hagyományos úszásban az olimpián is majd szép eredményt érjek el, ahhoz tudnom kell, ki vagyok, tisztában kell lennem a képességeimmel

 – fogalmazott.

Senánszky Petra rangos elismerést vehetett át
Forrás: MBSZ

Kemény munka előtt

A sportolónő végül arról beszélt, hogy a díjátadó ünnepségen jó volt megemlékezni azokról, akik rendkívül sokat tettek a búvársport fejlődéséért, és örül, hogy öregbíthette az uszonyosúszás hírnevét.

 – Rengetegen dolgoznak szívvel-lélekkel a sportág sikeréért, célunk, hogy ezt minél többen ismerjék meg. 

Úgy gondolom, hogy a céljaimról már a legtöbben tudomást szereztek, idénre a párizsi olimpiát tűztem ki, fél lábbal pedig ,már Párizsban érezhetem magam. Később pedig még az uszonyosúszóként is tovább gyarapítanám az érmeim számát

 – zárta bizakodóan Senánszky Petra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában