Úszás

2024.02.26. 11:40

Senánszky Petra két arannyal tért vissza a nemzetközi uszonyos mezőnybe

A Debreceni Búvárklub valamennyi versenyzője szép eredményt ért el.

Tóth Huba Elemér

Senánszky Petra

Fotó: Molnár Péter/Napló-archív

 

 

A 17-szeres világ- és 6-szoros Európa-bajnok, 4-szeres Világjátékok győztes Senánszky Petra sokáig félretette addigi legfontosabb kellékeit, az uszonyokat, és minden erejével a hagyományos úszásban próbálta kiharcolni az olimpiai kvótát. Február elején lekerült a teher a debreceni klasszis válláról, ugyanis a 4x100 méteres gyorsváltóval úszott 3:40.02 perces idejük elégnek bizonyult az ötkarikás kvalifikációhoz. Bár még Sós Csaba szövetségi kapitány csak később hirdet keretet, minden bizonnyal a cívisvárosi kiválóság is vízbe csobbanhat Párizsban.

Senánszky Petra a búvársport eddigi történelmének legeredményesebb uszonyosúszója, összesen eddig 17 világcsúcsot állított fel. A sportág berkein belül mindenki felnéz rá, ha egy versenyen elindul, gyakorlatilag minden szem rá szegeződik. Kókai Dávid tanítványa nem szakadt el az uszonyosúszástól, február 23-25. között a franciaországi Aix en Provence városában rendezett 18. CMAS Uszonyosúszó Világkupa 1. fordulójában ismét versenyzett, nem is akárhogy!

Nagyszerű magyar eredmények

A Debreceni Búvárklubot a múlt hétvégi nemzetközi eseményen Senánszky Petrán kívül két sportoló, Suba Sára és Lipők Larion képviselte. A magyar csapat remekül szerepelt, ugyanis 11 versenyző is dobogóra állhatott, a válogatott az összesített pontversenyben a 7. helyen végzett.

Senánszky Petra Franciaországban is örülhetett
Forrás: finsuitcmas/Instagram

Senánszky Petra a 100 méteres női bifin futamát 46.30-as idővel teljesítette, amely az 1. helyet jelentette számára. Legfőbb kihívója a végül ezüstérmet szerző, szintén Debrecenben edződő Pernyész Dorottya volt. Senánszky aztán 50 méteren – 21.17-es időeredménnyel – is elsőként csapott célba, Pernyész pedig a 6. pozícióban végzett.

Pernyész Dorottya az ezüstéremmel
Forrás: Instagram/binchenfinswimmig

Köszönök minden szeretetet és támogatást. Azt érzem, hogy a jó hangulat által rengeteg pozitív energiával töltődtem fel

– írta Senánszky Petra az Instagram-sztorijában.

Senánszky Petra ezekkel az érmekkel gazdagodott múlt hétvégén
Forrás: Instagram/Senánszky Petra

Suba Sára összesen négy versenyszámban is megmérettette magát, és mindannyiszor a döntőben úszhatott, az 50 méteres felszíni futamban csupán egy hajszállal maradt le a dobogóról. Lipők Larion is négy versenyszámban ugrott medencébe, 50 méter bifinen mindössze 5 század hiányzott neki az éremhez.

A Senánszky Petra és Pernyész Dororttya általi kettős magyar győzelem a videóban 4:45-től látható:


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában