Kosárlabda

2024.03.27. 13:39

Kosárlabda: Jövő héten rajtol a Bajnokok Ligája Debrecenben! – fotókkal

Április 2. és 7. között a cívisvárosban rendezik az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligáját.

Tóth Huba Elemér

Varga Ferenc, Becsky István, Széles Diána, valamint Pethő Ákos

Fotó: KISS ANNAMARIE

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, április 2. és 7. között az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája (Youth BCL) második kiadását Debrecenben rendezik. Európa legmagasabban jegyzett klubcsapatainak U18-as együttesei közel egy héten keresztül mérkőznek meg egymással az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, ahol hazai csapatnak is szurkolhatunk majd, hiszen Team Debrecen néven a korosztályos magyar válogatott is meghívást kapott a tornára.

A rendezvény felvezetéseként szerdán délelőtt sajtótájékoztatót tartott az esemény szervezőbizottsága a Debreceni Sportcentrum tribün épületében. Egy videón keresztül üzent a cívisvárosiaknak Patrick Comninos, a Kosárlabda Bajnokok Ligája vezérigazgatója, de beszédet mondott Széles Diána alpolgármester, Becsky István, a szervezőbizottság elnöke, Pethő Ákos szövetségi kapitány, valamint Varga Ferenc válogatott játékos is.

Debrecenben nyitottak a sportra

Széles Diána azzal kezdte, hogy 2008 óta a mostani lesz a 32. kosaras világesemény a cívisvárosban. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy a rendezvény által Debrecen nevét még több országban megismerhetik, az Ifjúsági BL is élénkíti majd a turizmust. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a világesemények hatással vannak a debreceniek életére is, hiszen a mozgást népszerűsítik. 

Ismét szeretném kiemelni a Becsky István vezette szervezőbizottság munkáját, hiszen nélkülük ezek a viadalok nem jöhetnének létre. Az elmúlt években az volt a célunk, hogy olyan sportinfrastruktúrát hozzunk létre, amelyben rangos világeseményeket is rendeznek. A város egy biztonságos és kiválóan alkalmas helyszín ennek megvalósítására.

A DEAC élvonalbeli csapatának meccsein telt ház van, szeretik a helyiek a kosárlabdát. Méltán büszkék lehetünk arra, hogy a városban milyen sportélet van. Ezért működhet ilyen zökkenőmentesen a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséggel való együttműködés is. Az utánpótlás számára ráadásul mindig jó a nagyobbakat nézni, és ellesni tőlük olyan dolgokat, amely által fejlődhetnek. Az itt pallérozódók számára pedig rengeteget jelenthet, hogy testközelből láthatják a korosztályos európai elitet – fogalmazott.

Az alpolgármester azt is kiemelte, hogy azonban nemcsak a versenysport, hanem a tömegsport is rendkívül népszerű a városban, a Mozdulj Debrecen mozgalomban az elmúlt két és fél évben már közel hatvan ezren vettek részt.

Magas színvonalú

Ezt követően Patrick Comninos a videóben elmondott beszédében kiemelte, hogy a cívisváros a FIBA események egyik otthona, a mostani Ifjúsági BL-tornán pedig a jövő legendáit láthatjuk majd. A vezérigazgató azt is megosztotta, hogy majd az utolsó napokban személyesen is jelen lesz. 

A fiatalok egy ideális környezetben versenyeznek majd. A Nemzetközi Szövetségnak nagyon jó a kapcsolata az MKOSZ-al, Debrecenben mindig magas színvonalú versenyek vannak, bizonyára nem lesz ez most sem másképp

 – mondta.

Patrick Comninos ezt követően a korábban NBA-ben is szereplő Dávid Kornélt, az esemény nagykövetét méltatta, majd azt kívánta, hogy látogassanak ki minél többen a mérkőzésekre.

Még az NBA is képviselteti magát

A minden jelenlévő által méltatott Becsky István azzal kezdte, hogy tavaly egy három tornából álló versenysorozatot rendeztek Debrecenben, kiemelte, hogy az U19-es férfi világbajnokságon a jövő nagy sztárjait láttuk. – Szomorúak voltunk, hogy annak a versenynek vége szakadt, de a Nemzetközi Szövetséggel való szoros kapcsolatnak köszönhetően idén újabb rangos eseménynek lesznek a városban. Az ifjúsági Bajnokok Ligáján még az NBA is képviselteti magát, ugyanis az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban foglalkoztatott és magasan jegyzett játékvezető látogat Debrecenbe, hogy találkozzon a FIBA illetékeseivel. Ez azt vetíti előre, hogy a jövőben az NBA és a FIBA közösen képezi majd a kosárlabda-játékvezetőket – osztotta meg a főszervező.

Becsky István arról is szót ejtett, az online jegyértékesítés már elkezdődött, az érdeklődők a Debreceni Sportcentrum oldalán is megválthatják elővételben belépőjegyeiket, de a helyszínen is lehetőség lesz megvásárolni azokat a mérkőzésnapokon 10 órától nyitó pénztárakban.

A magyar csapat erős riválisokkal találkozik

Pethő Ákos, az U18-as válogatott és a Team Debrecen szövetségi edzője azt nyilatkozta, szeretné csapatával meglepni a csoportellenfeleket. – Hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy részt vehetünk egy ilyen nívós rangú eseményen. Büszkeséggel tölt el, hogy a DEAC színeit is képviselve Varga Ferenc is ott lesz a keretben. 

A Team Debrecen név ezúttal az U18-as válogatottat fedi majd, ám a helyzet némileg speciális, hiszen keret a hazai pontvadászatban érdekelt kosarasokból áll össze. Ezzel együtt úgy érzem, kellő játékerővel rendelkezünk, igyekezni fogunk megnehezíteni a csoportellenfeleink dolgát.

Ez persze nem lesz egyszerű; a Rytas Vilnius egy igazi európai nagycsapat, míg a Tenerife a spanyol, a Promitheas Patras pedig a görög tradicionális, rendre az élen végző klubokat szorongatja meg. A célunk a felső ágra kerülés, szeretnénk minél tovább versenyben lenni a legelőkelőbb helyezésekért – mondta.

Garantálja, kiadnak mindent

A DEAC Kosárlabda Akadémiát Pethő Ákos tréner mellett Varga Ferenc fogja képviselni. – Kiemelkedő lehetőségnek tartom ezt a tornát, mivel nem minden nap küzdhetünk meg a kontinens legjobbjaival. Úgy gondolom, hogy a csapatunk kellően összeszokott, több összetartáson is részt vettünk már közösen, valamint hetente egymás ellen játszunk az U18-as bajnokságban. A felsőházba vágyunk, de konkrétumokat ígérni nem tudok a végső helyezésünket illetően. Azt viszont garantálom, hogy ami bennünk van, azt a parketten hagyjuk majd, bárkivel is találkozzunk – ígérte a játékos.

A magyar válogatott április 2-án a litván Rytas Vilnius, egy nappal később a spanyol Lenovo Tenerife, míg a csoport zárómérkőzésén a görög Promitheas Patras együttesével mérkőzik meg. A torna összes mérkőzését a Bajnokok Ligája YouTube csatornája élőben közvetíti, az eseménnyel kapcsolatos további információk pedig a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség hivatalos honlapján találhatók.

Ifjúsági Bajnokok Ligája csoportbeosztás:

A-csoport: Team Debrecen, Rytas Vilnius (litván), Lenovo Tenerife (spanyol), Promitheas Patras (görög)

B-csoport: Igokea (bosnyák), BA Nymburk (cseh), AEK Athén (görög)

C-csoport: Tofas Bursa (török), Porsche BBA Ludwigsburg (német), BK Opava (cseh)

D-csoport: Hapoel Jeruzsálem (izraeli), Galatasaray (török), Baskets Oldenburg (német)

Magyar válogatott csoportmérkőzései:

április 2., kedd, 18:30 Rytas Vilnius (litván)–Team Debrecen

április 3., szerda, 21:00 Team Debrecen–Lenovo Tenerife (spanyol)

április 4., csütörtök, 21:00 Promitheas Patras (görög)–Team Debrecen

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában