Úszás

2023.11.05. 15:30

Kamikaze napokon van túl Senánszky Petra

A DSI Debrecen klasszisa egy arany- és egy bronzéremmel, valamint két egyéni csúccsal zárta az ob-t.

Molnár Szilárd

Senánszky Petra az aranyéremmel a kezében

Forrás: Czinege Melinda

Véget ért a a debreceni rendezésű XIX. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokság. A magyar úszósport szerelmesei megannyi honi sztárnak drukkolhattak, akik nem is okoztak csalódást, több országos csúcs is megdőlt a négy napos megmérettetésen. Cívisvárosi szempontból örömteli, hogy a DSI Debrecen és a Debreceni Aquasport Egyesület versenyzőinek is lehetett szorítani a a helyi  sportuszodában.

Közülük legjobban – ahogy várható volt – Senánszky Petra, a DSI Debrecen sokszoros bajnok klasszisa szerepelt, aki egy arany- és egy bronzéremmel zárta az ob-t.

A legfényesebb medált 50 m gyorsúszásban szerezte, ahol 24.82-nél érintette a falat, elmaradva 24.30-as országos csúcsától. A másik két számában viszont új egyéni rekordot döntött: 100 m gyorson a dobogó alsó fokát jelentő 53.91-re, míg 50 m pillangón 27.47-re faragta a legjobbját, ami a hetedik helyet jelentette.

Versenyszituációban gyakorolt

A debreceni kiválóság a Haonnak elmondta, nem voltak könnyűek az elmúlt napok, de arra tökéletesek, hogy gyakorolja, miként kell ilyenkor is kihozni magából a maximumot.

– Kicsit kamikaze volt az elmúlt három nap. Testi-lelki fáradtság is volt, de pont ezért csináljuk, hogy amikor nem érzi éppen ereje teljében az ember, és talán nem robban szét az energiától, a győzni vágyástól, ilyenkor is ki tudjam hozni ezekből a napokból a maximumot. Szerintem sikerült is – mosolygott a klasszis, aki nagyon örült az egyéni csúcsainak. – Életemben annyit nem úsztam pillangóban, mint az utóbbi egy esztendőben, gyakorlatilag 22 éven keresztül semmi közöm nem volt a pillangóhoz. Emiatt a delfinezéssel pont az a problémám, hogy a lábam sokkal gyorsabban menne, mint ahogy a karom tudna, így egy kicsit ritmuszavar van a dologban. De örülök, hogy bejutottam a fináléba, ez előrelépés, mert tavaly csak B döntőztem.

Ez és az egyéni csúcs mutatja, hogy azért kezdek valamire ráérezni. Nem mondom, hogy köze lenne a nagyon jóhoz, de előrelépés, és szerintem ez sokat ad a gyorsúszásomhoz, úgyhogy a pillangót – én nem bánom, mert amúgy szeretem –erőltetni kell, mert pozitív hatással van a technikámra.

Délután már jobban eltaláltam a végét, délelőtt éreztem, hogy nagyon szétesett a hajrám. A fináléban ezt jobban megoldottam, de ez is volt a cél, hogy egy felszabadult, ám mégis versenyszituációban legyek, és versenyezzek – magyarázta portálunknak nem tagadva, mivel a pillangó számára új, így a fordulása még nem az igazi, de ebben is előrelépett. – Ha valamihez, akkor a pillangózásnál is használt kétkezes fordulókhoz semmi közöm nincsen, életemben ez volt a negyedik, hogy versenyszituációban kellett megfordulnom. Amikor 50-es medencében úszom a pillangót, ott nem kell fordulni, de ahhoz képest most nem volt annyira nagy probléma, jobban ment, mit tavaly – fogalmazott a DSI Debrecen kiválósága, aki a tervek szerint vasárnap kéthetes edzőtáborba indult.

Ott van a a neve a keretben

Szombaton az is kiderült, Senánszky Petra is tagja a decemberi, romániai rövidpályás úszó Eb-re utazó magyar keretnek, amelyet az ob zárónapján hagyott jóvá a hazai szövetség. 

A csapatba az olimpiai A-szintesek, a junior Európa-bajnokok, illetve a kapitány által kitűzött kvalifikációs szintet - azaz a 2021-es rövidpályás Eb nyolcadikjainak idejét - teljesítők kerülhettek be. A szakember eredetileg több mint 20 úszót nevezett meg az előterjesztésében, de többen jelezték, hogy nem kívánnak indulni a kontinensviadalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában