Modellezés

2023.09.06. 14:56

Bronzéremmel tért haza az Európa-bajnokságról

Július végén a lengyelországi Konopiska adott otthont a rádió-távirányítású robbanó motoros hajómodellek Európa-bajnokságának.

Haon.hu

Kiss Zsolt a dobogó harmadik fokára állhatott fel | Forrás: Kiss Zsolt

A kontinensviadalra a nemzeti válogatottak versenyzői juthatnak ki, ez minden országból kategóriánként 3-3 versenyzőt jelent. Azt, hogy egyes országokat ki képviselheti, mindig az előző évi hazai versenyeken elért eredmények alapján jelölik ki. A modellek versenyei nagyon hasonlítanak az igazi motorcsónakok versenyeire, melyeket időnként lehet látni a Dunán is – tájékoztatott Kiss Zsolt, a Debrecen Városi Modellező Klub versenyzője.

A versenypálya 3-3 bójával kirakott, fektetett ovális pálya, melynek hossza 100 méter a szélessége poedig 30 méter. Egy futamban 8 hajó szerepel, és ezek a pályán körözve egymás ellen küzdenek. A verseny nem álló, hanem repülő rajttal indul. Egy futam 6 körből áll és a beérkezési sorrend alapján pontokat kapnak a versenyzők, hasonlóképpen mint a salakmotorversenyeken. Minden versenyzőnek 4 futamon vesz részt van, ezek pontjait összeadják, és így alakul ki a végső sorrendje.

A lengyelországi Konopiskában megrendezett Európa-bajnokságot a sikló- és túrahajók kategóriáiban rendezték meg. Ezeken belül a robbanó motorok hengerűrtartalmától függően a siklóhajóknál 4, a túrahajóknál 5 hajóosztályt különböztetnek meg. A siklóhajók 27 köbcentiméteres hajóosztályában Kiss Zsolt a Debrecen Városi Modellező Klub versenyzője 3. helyezést ért el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában