Vívás

2023.04.25. 15:53

Szöulban rajtol az olimpiai kvalifikáció!

Battai Sugár és Iliász Nikolász is belevág.

Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Kard egyéni Grand Prix-vel indul csütörtöktől szombatig a tizenegy hónapon át tartó - augusztustól novemberig szünet lesz - vívó olimpiai kvalifikáció, a mieink már Ázsiában, egyelőre két helyszínen – írja a Magyar Vívó Szövetség honlapja. A debreceni vívósportot Battai Sugár (DEAC) és Iliász Nikolász (DSI Debrecen) versenyzőként, míg Dávid László edzőként képviseli.
Mindenki azért szurkoljon magyar részről, hogy ne legyen komoly jelentősége a szöuli kard egyéni Grand Prix-nek, amely az olimpiai kvalifikációs program nyitó állomása lesz. A furcsa mondat rögtön egyértelművé válhat némi, rövid magyarázattal. A magyarok férfi és női kardban egyaránt csapatban akarnak kijutni a párizsi játékokra. Márpedig a kvótát kizárólag a csapatversenyeken lehet megszerezni. Jelen időszakban az egyéni versenyek eredményei kizárólag abból a szempontból számítanak, hogy a párizsi egyéni viadalon milyen sorsolást kap majd a vívó. Illetve abban az esetben dönt a rangsor az olimpiai egyéni indulásról, ha a csapat nem jutna ki Párizsba… Hát ezért szeretnénk, ha nem kellene ezzel foglalatoskodni…
Persze, előre senki sem tudhat semmit, a vívómezőny pedig rendkívül kiegyensúlyozott. Így aztán mindenki ott lesz a szöuli Grand Prix-n, aki számít valamit a jelenlegi mezőnyben. A női mezőny esetében a világranglista első 16 helyezettje kivétel nélkül pástra lép. Ennek magyar szempontból azért van jelentősége, mert a legmagasabban rangsorolt magyar, Battai Sugár a 17. helyen áll, így neki is selejtezőt kell vívnia, társaihoz hasonlóan. A férfiaknál a 12. és a 15. hiányzik sérülés miatt (az olasz Gallo és az amerikai Homer), de mivel Gémesi Csanád éppen 19., ezért ismételten pont kimarad a kiemeltek listájáról, melyen természetesen ott szerepel Szilágyi Áron és Szatmári András.

A mieink már Ázsiában tartózkodnak a csütörtökön kezdődő esemény előtt. A világbajnok női kvartett (Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca), valamint Márton Anna már Szöulban van, három férfi kardozó társaságában (Szatmári András, Iliász Nikolász, Rabb Krisztián). A férfiak másik fele (Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) pedig egy szingapúri meghívásnak köszönhetően, múlt hét vége óta egy “mini edzőtáborral” készül fel az eseményre. Decsi András vezető edzőt Szingapúrban értük el telefonon, így nyilatkozott honlapunknak: “Tökéletes körülmények között készülhetünk Szingapúrban, ami nem ismeretlen a számunkra, hiszen korábban Neuhold Sándor kollégámmal mindketten dolgoztunk itt. Éppen túl vagyunk az edzésen, minden a legnagyobb rendben, szerdán repülünk innen Szöulba. Felkészülten várjuk a Grand Prix-t, de azt is tudjuk, hogy nem ez számunkra a szezon legfontosabb állomása.”

Decsi András fentiekkel éppen arra utalt, amivel mi is kezdtük írásunkat… Mindez azonban nem változtat azon, hogy a hétvégétől a sportág, olimpia előtti legfontosabb időszaka veszi kezdetét. Minden magyar vívónak sok sikert, párizsi kvótát kívánunk! A szöuli kard egyéni Grand Prix csütörtökön a férfiak selejtezőjével kezdődik, ezt pénteken a nők hasonló versenyszáma követi, majd szombaton rendezik a 64-es főtáblát és a döntőket - a férfiaknak és a nőknek egyaránt.

 HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában