Frissített beszámoló!

2023.02.14. 20:39

Karrierjéről, a válogatottról és Dzsudzsákék töltött káposztájáról is beszélt Marco Rossi Debrecenben

Sokan voltak kíváncsiak a szövetségi kapitánnyal folytatott beszélgetésre az oDEon épületében.

Forrás: Czinege Melinda

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt a Labdarúgás elmélete és gyakorlata díszelőadásának vendége kedd este a Debreceni Egyetemen. Előzetesen is sejteni lehetett, hogy hatalmas lesz az érdeklődés az olasz tréner előadására, akinek a vezetésével számos sporttörténelmi sikert aratott a nemzeti tizenegy. Nem is kellett csalódnunk, rengetegen – köztük a Loki játékosai közül a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs, valamint Megyeri Balázs – voltak kíváncsiak a talján szakember előadására, melynek a Magyar szívvel olaszként – A magyar labdarúgás szolgálatában címet adták, hisz közismert, hogy a tréner több okból kifolyólag szorosan kötődik hazánkhoz.

Ahogy azt a képek is visszaadják, végig jó hangulatban telt a beszélgetés. Az amúgy kemény és fegyelmezett ember hírében álló Marco Rossi többször is széles mosollyal válaszolt a kérdésekre, vagy éppen nyugtázott egy-egy apró szurka-piszkát Ó Nagy Ferenctől és Szöllősi Györgytől, az este moderátoraitól. Az olasz szakember, bár egyre többet tud magyarul, anyanyelvén beszélt, a tolmácsolásban Benke László volt segítségére.

Sokan voltak kíváncsiak a Marco Rossival folytatott beszélgetésre az oDEon épületében
Forrás: Czinege Melinda

A program kezdeteként dr. Bácsné Prof. Dr. Bába Éva, DE GTK Sportgazdasági- és Menedzsment Intézet igazgató, stratégiai és kommunikációs dékánhelyettes köszöntötte a megjelenteket, és elevenítette fel a Labdarúgás elmélete és gyakorlata tárgy történetét, miként is jutottak el a kezdetektől mostanáig. – 2005 óta harmincötször lett meghirdetve a kurzus, eddig több mint 5000 egyetemista hallgatta meg az előadásokat. Több korábbi szövetségi kapitány volt már vendége a programnak, de Marco Rossi az első, aki regnáló kapitányként fogadta el a meghívásunkat – ismertette elérzékenyülten a dékánhelyettes, majd felkonferálta az este vendégét.

A bevonuló Marco Rossi széles mosollyal üdvözölte az első sorban helyet foglaló Dzsudzsák Balázst, majd a Himnusz meghallgatása után elkezdődött a beszélgetés. 

A szakember azzal kezdte, nagy megtiszteltetés számára, hogy meghívták az ország és Kelet-Európa egyik legrégebbi egyetemére, egy ilyen szép eseménysorozat részeként. – Nagy örömömre szolgál, hogy itt láthatom azt a Dzsudzsák Balázst, aki teljesen megérdemelten a legtöbb válogatottsággal rendelkező magyar futballista, mert semmit nem kapott ingyen, mindenért keményen megdolgozott. Azt kell mondjam, már a búcsúmeccse előtt is jól játszott, de azóta még jobban – fakasztotta kacajra rögtön a nézőközönséget. – Az elmúlt 3 hónapban a családommal voltam, együtt töltöttük a karácsonyt is. Felfrissítő volt velük együtt lenni, de most már készen állok az előttünk álló kihívásokra – utalt a közelgő, Bulgária elleni márciusi Európa-bajnoki selejtezőre.

Sokan voltak kíváncsiak a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával, Marco Rossival folytatott beszélgetésre Debrecenben
Forrás: Czinege Melinda

A beszélgetés alatt kiderült, Marco Rossi kisgyerekként futballista és orvos is szeretett volna lenni, de utóbbit feláldozta a labdarúgás oltárán. – Ha visszamehetnék az időben, kicsit többet tanulnék, mert az sosem elvesztegetett idő. Labdarúgóként kihoztam magamból maximumot, nem voltam nagy játékos, mégis megadatott, hogy a Serie A-s Sampdoriában klasszisossal játszhattam együtt.

A tehetség egy dolog, de napról napra dolgozni kell a gyengeségeken. Én ezt játékosként, és edzőként is megtettem, megteszem. Magyarországon 10 éve kezdtem el edzősködni, magamhoz képest azóta nagy előrelépést tettem szakmailag

– hívta fel a figyelmet Marco Rossi, akit Ó Nagy Ferenc viccesen emlékezettet arra, hogy ifjú játékosként ugyanaznap írt alá szerződést az új harmadosztályú klubjához, mint amikor Maradona a Napolihoz, így az isteni Diego ellopta előle a show-t.

A jókedvet meghitt pillanatok váltották fel, mivel a szakember megosztott egy, a nagypapájáról szóló történetet, akinek az idoljai az Aranycsapat, a Honvéd és a nagy Torino játékosai voltak. – A nagyapám mindhárom csapat keretét fejből fújta, szinte hetente hallottam tőle. Ezek rám is nagy hatással voltak, a sors kezének tudom be, hogy később épp a Honvéddal nyertem bajnoki címet, most pedig a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek.

Óriási megtiszteltetés, hogy azok közé tartozom, akik a legtöbbször ültek a nemzeti csapat kispadján, márciusban az észtek ellen lesz az 50. mérkőzésem, amivel a negyedik leszek a szereplési listán

– fogalmazott a láthatóan meghatódott sikeredző, aki azt is megosztotta a hallgatósággal, számára a nemzeti tizenegy kispadja a csúcs, és nem is gondolkodik más megkeresésen.

A szakemberhez két meglepetésvendég is csatlakozott átmenetileg az este folyamán, időrendi sorrendben először Ch. Gáll András, a Marco Rossi - Olasz meló Magyarországon című könyv szerzője foglalt helyet a tréner mellett a kanapén. A két férfit régi barátság köti össze, ennek a gyümölcse volt az első könyv, amelynek lesz folytatása, bár Rossi viccesen megjegyezte, nem igazán örül neki.

A beszélgetésből többek között az is kiderült, az olasz mesteri kedvenc magyar étele a töltött káposzta, amit Dzsudzsák Balázs nagymamája is készített a válogatott összetartására.

És ha már Dzsudzsák Balázs, a Loki csapatkapitánya sem maradhatott ki a jóból, nagy taps közepette ő is helyet foglalt idővel a színpadon. A piros-fehérek emblematikus játékosa elmondta, nagyon hálás a sorsnak és minden szövetségi kapitánynak, aki lehetőséget adott neki a válogatott szereplésre, ám Rossinál tette fel a pontot arra a bizonyos i-re. – Remélem, a Lokival még sokszor át tudok majd élni olyan érzelmeket, mint legutóbb a Paks legyőzésekor. Nagyon bólogattam akkor, amikor Marco Rossi elmondta, ő maga is mennyit fejlődött a hazánkba érkezése óta. Mindig is figyelt a részletekre, de a görögök elleni mérkőzés előtt megtapasztaltam, hogy mostanra mekkora nyugalommal viszi végig a felkészítést.

Jó hangulatot gerjeszt, és ha érez is magán nyomást, akkor sem adja át azt a csapatnak

– fogalmazott a kiváló középpályás.

Sokan voltak kíváncsiak a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával, Marco Rossival folytatott beszélgetésre Debrecenben, az eseményen Dzsudzsák Balázs is részt vett
Egy időre Dzsudzsák Balázs, a DVSC csapatkapitánya is csatlakozott
Forrás: Czinege Melinda

A több mint másfél órás beszélgetésből természetesen nem maradhatott ki a labdarúgó-válogatott. A szakember nem titkolta, rengeteg feledhetetlen élménye volt már ennyi idő alatt is, de kettőt azért szívesen kitörölne: a Németország elleni 2–2-re végződött Eb-csoportmeccset, mert ott 7-8 percre volt a csapat a csodától, a továbbjutástól. A másik keserű emlék a Nemzetek Ligájához kapcsolódik, mert nagyon szerette volna, ha az olaszok elleni budapesti mérkőzés legalább döntetlenre végződik.

A debreceni kötődésű, jelenleg a német első osztályú Freiburgban futballozó Sallai Roland kapcsán elmondta, szívből kívánja, hogy mihamarabb az iránta érdeklődő olasz Seria A-s Lazióhoz tudjon igazolni, mert az jól szolgálná a további fejlődését.

A beszélgetés vége felé szóba került a Loki, a DEAC és a cívisváros, Marco Rossi elismerően beszélt mindháromról.

– Most volt lehetőségem jobban megismerkedni az egyetemen folyó munkáról, nem tudtam, hogy ennyi sportágban remekelnek az itteni versenyzők. Debrecen is kiváló hely, a Loki pedig az utóbbi 20 évben sporttörténelmet írt a magyar labdarúgásban, szövetségi kapitányként is remélem, hogy a DVSC a jövőben is magas szinten teljesít majd, amire minden esélye meg is van – fogalmazott a szakember.

A díszelőadást a résztvevők kérdései zárták. 

MSZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában