Jégkorong

2022.12.20. 21:13

Nem volt esélye a szétesően játszó DEAC-nak

Hetényi Zoltán visszatért, de ő is messze volt a csúcsformájától.

Forrás: Kiss Annamarie

Nagyon gyorsan el kell felejtenie a DEAC-nak a Budapest Jégkorong Akadémia HC ellen vívott meccsét, ugyanis a fővárosiak bántóan simán, 8–4-re győzték le a hajdúságiakat az Erste Liga keddi játéknapján. A Debreceni Jégcsarnokban megrendezett mérkőzés a jótékonyság jegyében zajlott, ugyanis a hajdúságiak a Debreceni Reménysugár Gyermekotthon lakói számára gyűjtöttek plüssöket. György József hazautazott, így távollétében Kecskeméti Áron másodedző dirigálta az együttest.

A ketrec előtt újra elfoglalta helyét a sérülésből visszatért Hetényi Zoltán, aki a korongbedobást követően még a nyújtógyakorlatait sem fejezhette be, amikor Galoha szép megmozdulása után már a hálójában táncolt a pakk a 8. másodpercben. 0–1.

A sokkoló kezdésből nehezen ocsúdott a Debrecen, a vendégek uralták a találkozó elejét, épp ezért nem jelentett nagy meglepetést, hogy a 8. minutumban egy szép keresztpasszot követen Garát mattolta Hetényit. 0–2.

A 11. percben aztán repültek be a plüssök a jégre, ugyanis Jan Dalecky szépített, márpedig a szokásoknak megfelelően ezúttal is az első hazai találat után dobálták be a nézők a magukkal hozott ajándékokat. A plüssöket a debreceniek utánpótlás játékosai szedték össze és pakolták fel Dezső, a kabala hathatós asszisztálása mellett egy begördülő pick-up platójára.

Az ünnepi pillanatokat az aggodalom váltotta fel nemsoká, mert Dominik Novotny maradt a jégen, láthatólag erős fájdalmaktól gyötörve, de szerencsére a saját lábán korcsolyázott ki a kispadra.

Nagyon nyomott a DEAC az egyenlítésért, ami többször is csak Farkas Roland remek reflexein múlott. Emberelőnybe kerültek a hazaiak, amelyet a lejárata előtti pillanatokban is használtak: Dalecky emelte fel a felsőbe a pakkot, a duplázó cseh hátát joggal tapogatták a társai. (17. perc, 2–2.)

A 19. percben egy kipattanót küldött vissza Viikila a kapuba (2–3), majd 18 szekundummal később már kettő volt a vendégelőny, ezúttal McCormick emelt Hetényi fölött a hálóba (2–4). A bírók a kapu elmozdulása miatt visszanézték az esetet videón, de utána megadták a találatot. Kapurögzítés következett, és nem sikerült gyorsan megoldani a problémát, így a bírók véget vetettek az első harmadnak, a maradék időt pedig hozzácsapták a második etaphoz.

A szünetben a klub képviselői átadták a plüssöket a Debreceni Reménysugár Gyermekotthon vezetőinek.

A folytatásra kapust cseréltek a hazaiak, a csúcsformájától még messze lévő Hetényit Gönczi Lajos váltotta. A csapatok lejátszották az első szakaszból megmaradt 64 másodpercet, majd térfelet váltottak, és megkezdődött a második harmad rendes játékideje. Nem telt 3 perc, és újra reparálni kellett a kaput, aminek a vége az lett, hogy kicserélték egy tartalékra.
Garátot gáncsolásért a büntetőpadra száműzték a 27. percben, de ebből is a DEAC kapott gólt, méghozzá bohózatba illőt: rossz ütemben cseréltek a hazaiak, majd az egyik visszakorizó védő elhagyta a botját, így Tóth zavartalanul, egy félfordulat után lőhette ki a jobbfelsőt. 2–5.

Szerencsére gyorsan érkezett a szépítés, Izacky talált estében a kapuba. 3–5.

Molnár Dávid és Mihalik András kiállítását követően kettős emberhátrányba került a DEAC, talán nem csoda, hogy a hazai közönség nem igazán volt megelégedve a sporik ténykedésével, és ennek hangot is adtak néhány igen erős kifejezéssel megtámogatva a mondandójukat. A vendégektől Djumic ült ki, majd Sági Martin is erre a sorsa jutott, Kezdett teljesen kicsúszni a bírók kezéből a találkozó, nem csoda, hogy egy palánk melletti szituáció kakaskodásba torkollott. Az izgalmas nevű finn Eetu Elo révén újra három (3–6) volt a budapestiek előnye.

Zavartnak tűntek a hazaiak, a harmad vége előtt egy emberelőnyük például úgy telt el le, hogy fel sem tudtak állni az egyetemisták.

A záró harmadra az volt a kérdés, meg tud-e újulni a DEAC, vagy simán behúzza a meccset a BJA.

Mark Szmirnov kapott egyet az arcába, ott is maradt a jégen, de végül összekaparta magát, és folytatta a játékot. Az imént feltett kérdésre gyorsan választ kaptunk, Tóth Gergely második gólja után már 7–3-ra vezettek a vendégek a 43. percben. Kecskeméti Áron időt is kért, hogy valahogy kibillentse az apátiából a legényeit. Annyit feltétlenül elért, hogy paprikásabbá vált a mérkőzés, ám pechére a találatokat továbbra is a fővárosiak érték el, ezúttal Tóth Richárd lőtte ki a bal alsót, pedig semmi nem takarta a kilátást Gönczi elől (47. perc, 3–8).

A szurkolóknál is kezdett elszakadni a cérna, de haragjukat a játékvezetőkön vezették le, szabálykönyvet kívánva nekik karácsonyra.

Emberelőnybe kerültek a cívisvárosiak, Sági Martin pedig épp a lejárta pillanatában bombázott a jobb alsóba. 4–8.

A hátralévő időben bár láthatólag komoly erőfeszítéseket tett a Debrecen a felzárkózásért, már nem változott az eredmény, megérdemelten nyert a BJA.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában