3x3

2024.05.17. 16:03

Ilyen kezdésről álmodtak

Kiss Virág nagyon élvezte a hazai közönség támogatását.

Molnár Szilárd

A 3x3-as női magyar kosárlabda-válogatott

Forrás: Kiss Annamarie

Már a csütörtöki nyitónapon bebiztosította a csoportból való továbbjutást a Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia és Szabó Fanni összetételű női csapat a debreceni rendezésű 3x3-as kosárlabda olimpia selejtezőn. A mieink előbb Izraelt verték 21–16-ra, majd az Európa-bajnoki címvédő hollandokat múlták felül 13–11-re.

Nincs idő pihenni

Kiss Virág Izraelnek 7, míg Hollandiának 4 pontot dobott. A center meglehetősen népszerű volt a mérkőzések után, a németalföldiekkel vívott meccs után sok külföldi fiatal is fotózkodott vele.

– Fantasztikus a hangulat, nagyon élvezzük – mondta a Haonnak a center a második mérkőzés lefújása után. – A torna előtt kicsit tartottam tőle, mert a lányok mesélték, hogy mennyire jó a debreceni közönség. De ez a miliő nem teher, hanem még inkább visz előre minket.

A párizsi olimpia lebeg a szemünk előtt, ezért a kezdés előtt azt beszéltük a lányokkal, hogy próbáljuk meg átlépni a határainkat.

Az volt a célunk, hogy két győzelemmel kezdjük az első napot, szerencsére ez sikerült, de két nagyon nehéz meccsen vagyunk túl, ami sokat kivett belőlünk. Hiába van meg a továbbjutás, mindig a következő mérkőzésre kell készülni, mert a célunkat csak maximális koncentrációval, lépésről lépésre érhetjük el – hangsúlyozta Kiss Virág, aki arra is válaszolt, miben más a 3x3 a klasszikus ötös kosárlabdához képest. – Nagyon más a játék, nincs semmi pihenő, egy másodpercre nem lehet megállni. Azért az 5 az 5 elleni kosárlabdában ha az adott akcióban nincs benne a játékos, akkor tud fújni egy kicsit – taglalta. – Itt nincs erre lehetőség, sokkal fizikálisabb a 3x3. A bíráskodás helyenként érdekes volt, de készültünk rá, hogy számunkra esetleg szokatlan felfogásban fognak fújni a játékvezetők. Meccs előtt erről is beszéltünk, én is próbáltam túllépni ezen, mert tudtuk, hogy a higgadtság lehet a siker egyik titka – nyilatkozta a Kiss Virág.

Szombaton következik az olaszok elleni zárómeccs a csoportban. Mindkét nemnél csoportonként az első két csapat kerül a vasárnapi negyeddöntőbe, s a zárónapon rendezik az elődöntőt, a bronzmérkőzést és a finálét is. A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

Van B terv

A szervezőbizottság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken kisebb eső esetén folytatódik a program, mivel igaz, hogy az ezer fő befogadására alkalmas lelátók nem fedettek, de a pálya feletti sátor lehetővé teszi a játékot. Ha intenzív csapadék érkezik, akkor néhány órára leállhat a program, mivel szombaton délelőtt lesz esély a mérkőzések pótlására. Elhúzódó zivatarok esetén a nemzetközi szövetség (FIBA) és a helyi illetékesek menet közben dönthetnek úgy is, hogy a csapatok átköltöznek az Oláh Gábor utcai sportcsarnokba. Ugyanez történhet, ha a vasárnapi helyosztók Kossuth téri lebonyolítására nincs garancia az időjárás miatt, mivel a FIBA mindenképp be kívánja fejezni a tornát vasárnap.

Május 16. csütörtök:

  • Magyarország–Izrael 21–16
  • Magyarország–Hollandia 13–11

Május 17. péntek:
19.20: Izrael–Magyarország (férfi)
21.35: Magyarország–Puerto Rico (férfi)

Hétvégi program
Szombat
14.50: a program kezdete
20.45: Olaszország–Magyarország (női)
21.35: Ausztria–Magyarország (férfi)
Vasárnap
15.25: negyeddöntők
19.05: elődöntők
20.55: bronzmeccsek
22 óra: döntők

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (férfiak):
A csoport: Litvánia, Svájc, Németország, Madagaszkár
B csoport: Ausztria, Puerto Rico, Izrael, Magyarország
C csoport: Franciaország, Kanada, Spanyolország, Egyiptom
D csoport: Mongólia, Belgium, Japán, Lengyelország

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (nők):
A csoport: Németország, Lengyelország, Ukrajna, Tunézia
B csoport: Kanada, Litvánia, Csehország, Chile
C csoport: Spanyolország, Japán, Egyiptom, Mongólia
D csoport: Magyarország, Hollandia, Olaszország, Izrael

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában