Akadályverseny

2022.07.03. 14:51

A legnagyobb akadály a forróság volt

Látványos akadályversenyt rendeztek a hétvégén.

Forrás: Czinege Melinda

Ami máshol sár, vagy szélsőséges időjárás, az Debrecenben a tikkasztó hőség volt a vasárnapi akadályfutó versenyen. Az OCR Összefogás 2022. sorozat 5. futamán nemcsak futottak, de trükkös, leginkább csimpaszkodó, mászó akadályokat küzdöttek le a versenyzők.

Az utóbbi évek egyik leggyorsabban terjeszkedő sportja az OCR, az akadályfutás. Az öttusa megújításában is jelentős szerepet vállal ez a sport, hiszen a klasszikus lovaglást a jövőben az OCR váltja le. Hazánk kevés gyakorló és versenypályájának egyike található meg városunkban, a Parittya utcán, itt rendezte meg a Magyar OCR Sport Szövetség a több mint 5 kilométer hosszú, 26 akadállyal operáló eseményt.

Embert próbáló

Csaknem 25-30 versenyző érkezett Pécstől kezdve Szegeden át Debrecenig. Molnár Zsolt, a DEOCR GRUND SE elnöke elmondta, miután Debrecennek nincs hegyvidéke, egy mesterséges dombot kreáltak, illetve megannyi épített akadályt. – Mi nem az akadályokat, azok legyőzését szeretjük. Ma nők és férfiak, különböző karszalag számokkal versenyeztek, ha nem sikerült háromszori próbálkozásra egy akadály, akkor egy szalagot levágtunk. Elsődlegesen az számít, kinek mennyi szalagja marad a végére, az időeredmény csak másodlagos – fogalmazott, hozzátéve, a vasárnapi megmérettetésen a meleg volt a legfőbb kihívás, némelyik akadály ugyanis acélból készült, és sajnos felmelegedve égette a tenyeret.
Mint megtudtuk, bárki indulhat a versenyeken, mindenkit szívesen látnak a szervezők. Erő, ügyesség, egyensúly és motiváció azonban szükséges, valamint lelki erő, hogy újból és újból nekifusson valaki egy akadálynak, ha nem sikerült – fejtette ki az elnök.

A szervezők a hagyományos frissítő pont mellett egy egyedi, frappáns, magyaros frissítő ponttal is készültek a hőségben. Cipó, hagyma, kolbász, szalonna, paradicsom, paprika, fröccs, sör és pálinka volt felvehető ezen a ponton. – Ha valaki elég bátor, hogy ezt verseny alatt alkalmazza, nem gátoljuk meg – emelte ki nevetve. Ottjártunkig persze senki sem merte alkalmazni, de kárba nem ment, a szervezők a verseny után elfogyaszthatták.

Rengeteg munka

Az első befutó Vlasics Zoltán volt, a nagyatádi 63. Bázis SE vezetője, magyar válogatott, aki az Elit kategóriában versenyzik itthon, és hibátlanul teljesítette a pályát. Mint mondta, rengeteg edzés van a teljesítménye mögött. – Első próbálkozásra minden akadály sikerült. Ettől függetlenül természetesen az összes verseny, edzés más és más. Magas pulzussal kell rámennünk az akadályokra, és oxigénhiányosan nehéz eldönteni, melyik akadályt hogyan küzdjük le. Ez egy nehéz sport, van ahol még úszni is kell, vagy hegyvidéken futni – emelte ki, hozzátéve, az egyetlen „pihenőjük” az ilyenkor, ha a pályát látva egyes helyeken spórolnak a futással. 

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában