DEAC

2022.05.13. 18:46

Polyák László a viharos szezonról: már az elején látszódtak jelek

A DEAC játékosainak három edző elképzeléseihez is igazodniuk kellett az idényben.

Polyák László | Forrás: Napló-archív

Bár a kaposváriak elleni idegenbeli győzelemmel zárta a 2021-22-es szezont a DEAC-Tungsram kosárlabdacsapata, ez csak apró gyógyír lehet a hajdúsági drukkerek számára. Nincs mit szépíteni rajta, a bajnokságnak érmes álmokkal nekivágó gárda teljesítménye jóval elmaradt a remélttől, így végül a 10. helyen zárták a kiírást az egyetemisták.

A felkészülést az alakulat a szerb Milenko Topiccsal kezdte, aki a novemberi, szegediek elleni hazai vereség után lemondott a vezetőedzői pozíciójáról, melyet a csapat várakozásoktól elmaradó bajnoki szereplésével magyarázott. Ezt követően a vezetőség a görög Jorgosz Vovorasz személyében vélte megtalálni az ideális szakembert. Ám a vehemens természetű hellént két és fél hónap után eltávolították a kispadról, és az együttessel korábban Magyar Kupa-bronzérmet szerző Berényi Sándor vezetésével fejezte az évet a DEAC. Az elmúlt időszakot Polyák László, a fekete-fehérek csapatkapitánya értékelte a Hajdú-bihari Naplónak.

– Szerettük volna győzelemmel zárni a szezont, és amennyire lehet, szépen búcsúzni a szurkolóktól, ne azt lássák, hogy mi már a középházban feltettük a kezünket feladva mindent – szögezte le a 28 esztendős játékos.

Viharos volt ez az idény. Az biztos, hogy sosem feledem, bár nem a legszebb emlékeim közé fog tartozni. Valahogy nem akart összeállni az egész, már az elején látszódtak a jelek a felkészülési meccseknél is, hiszen többször leadtunk 15-20 pontos előnyöket, aztán ezek megismétlődtek a bajnokságban is. Nem sikerült egy jó és állandó teljesítményt fenntartanunk negyven percig

– magyarázta.

A csapatkapitány szerint nem volt egyszerű három teljesen más karakterű edzővel együtt dolgozni az idényben. Úgy látta, Milenko Topics talán túlságosan is nyugodt típus volt. Jorgosz Vovorasz a másik véglet, aki már túlságosan is belehergelte magát a mérkőzésbe, ami nem baj, csak időnként lehet, hogy nem arra lett volna szüksége a csapatnak. Berényi Sándor pedig amolyan középutat képviselt a két szakember között. – Három edzőt elfogyasztani egy bajnokságban nem jelent sok jót az álmoskönyv szerint sem. Mind más-más filozófiával állt a játékhoz, Topics rengeteg játékot – szerintem volt vagy 40-50 belőle – szeretett felvázolni, így a hosszú edzések nemcsak fizikailag, hanem fejben is megterhelőek voltak. Miután lemondott, le kellett nullázni a taktikai repertoárt, hiszen Vovorasznak más elképzelései voltak védekezésben és támadásban, természetesen más kódjelekkel. Berényi Sándorral is egy másik úton indultunk el, a fiatalok szerepeltetésének a végén örülök, mert kell nekik a tapasztalat. Látjuk, hogy szükség van az U23-as szabályra, a srácok tudtak élni a lehetőséggel, ami jó a debreceni kosárlabdára nézve – ismertette.

A dobóhátvéd önkritikusan elmondta, nem a legjobb szezonján van túl, szeretett volna kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtani, de egy ilyen hullámzó szezonban nehéz volt stabilan kosarazni.

– Fontos lenne a szerződéssel bíró játékosok és fiatalok megtartása, valamint tovább erősíteni a magyar magot, ami mellé beépíteni a légiósokat – vélekedett Polyák László, aki szerint a jövőben jobb kémiára lesz szükség az együttesen belül, mert hiába voltak egyénileg remek külföldi kosarasaik idén is, csapatként nem tudtak megfelelően funkcionálni.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában