Úszás

2022.03.30. 17:22

Kókai Dávid legalább egy aranyat remél az ob-n

Kókai Dávid versenyzőire mind a klasszikus, mind az uszonyosúszásban nagyon komoly feladatok várnak.

Kókai Dávid | Forrás: Napló-archív

Aranyat és országos rekordot remél Kókai Dávid Senánszky Petrától a három hét múlva kezdődő debreceni felnőtt úszó ob-n. Ám a Debreceni-Sportcentrum-Sportiskola úszószakosztályának vezetőjeként is tevékenykedő szakember nemcsak az amúgy uszonyosúszó klasszistól vár döntős helyezést hazai pályán, hanem még legalább három versenyzőjétől.
– Szakmailag rendkívül nehéz év lesz az idei – szögezte le Kókai Dávid a Hajdú-bihari Naplónak. – Folyamatos felkészülésben vagyunk, az úszó ob dönt arról, hogy a felnőtt vb-n, illetve az időben ugyancsak közel lévő utánpótlás világversenyeken milyen összetételű csapat fog versenyezni. Azok közül, akiknek van szintideje az ob-ra, mindenkit el szeretnénk indítani, így közel 30 fős csapattal fogunk nekivágni a megmérettetésnek.

Nyilván a fiataljaink jelentős százaléka a délelőtti futamokon fog szerepelni, de vannak olyan úszónk is – Senánszky Petra, Gál Kincső, Holoda Péter, Zombori-Szalontai Ferenc – akiktől legalább döntős helyezést várunk. Közülük az aranyra a legnagyobb esélye Petrának van 50 méter gyorson, de emellett két 100-as váltóban is úszni fog

– ismertette.


Mivel közel van a budapesti vizes vb, és Senánszky Petra számára idén az amerikai egyesült államokbeli Birminghamben megrendezendő Világjátékok a legfontosabb – melyet ráadásul majd egy úszó Európa-bajnokság is követ – ezért igyekeznek spórolni a debreceni klasszis erejével. Emiatt nem indul egyéniben 100 méteren, ám a két váltóban első emberként fog úszni, és törekedni fog az időeredményre, hogy ott legyen a nyári csapatokban.


– Petránál 50 méter gyorson nem titkoltan az országos csúcs a célunk. Az Eb-n nagyon közel úszott hozzá, a rövidpályán pedig már meg is döntötte tavaly év végén. A felkészülés közepén egy mini formaidőzítéssel megpróbáljuk olyan állapotba hozni, hogy meglegyen a rekord, amire én abszolúte képesnek tartom – fejtette ki Kókai Dávid, aki továbbra is ugyanúgy edzi a Debreceni Búvárklub uszonyosúszóit.


A szakember elmondta, az uszonyosúszásban a tavaszi szezon inkább az élversenyzőkről szól, hiszen ennek az időszaknak fő eseményei nyáron általában a vb, vagy az Európa-bajnokság. Az idei év csúcseseménye a Világjátékok, amely a nem olimpiai sportágak „olimpiája”.

A debreceniek közül Senánszky Petra mellett Holoda Péter, Szabó Anita, és az oroszok kizárása miatt Suba Sára is bekerült a magyar csapatba, így négy hajdúsági versenyző lesz a megmérettetésen.

– A fiataljaink közül három már kvalifikációt szerzett a junior Európa-bajnokságra, míg Pázmányi Sándor majd a felnőtt világbajnokságon bizonyíthat. Sajnos az ő legerősebb száma, az 1500 méteres felszíni úszás – ahol jelenleg második a felnőtt világranglistán – nem szerepel a Világjátékok programjában. Ő az érettségi évében van, úgyhogy külön komoly feladat összeegyeztetni a tanulást és az edzéseket, de készül, és ott lesz a vb-n – jelentette ki.


Mivel a háború elől hazánkba menekülő ukrán korosztályos úszóválogatott egy része (mintegy 15 fő) Debrecenben edz, így a pályaelosztásnál ezt is figyelembe kell venni, de ahogy Kókai Dávid fogalmaz, ez csupán logisztikai feladat, amelyet jól tudnak menedzselni.


– Az ukrán sportolók és edzők a nyárig mindenképpen itt fognak vendégeskedni. Délelőtt három, délután két pályát kapnak az edzéseikhez. Az elején érhető módon meggyötörtek voltak, nagyon érződött rajtuk, hogy a hazájukat kellett elhagyniuk.

Több helyről érkeztek, volt, aki fürdőruhát sem tudott magával hozni, nála azzal kellett kezdeni, hogy hol tud dresszt venni.

Az elején furcsa volt nekik, hogy itt egy meghatározott rend szerint zajlik a napi beosztás, és nem úgy van, hogy amikor kitalálják, elfoglalják a pályákat. Mostanra már belakták az uszodát, az edzők is barátságosabbá váltak, kisimultak a ráncaik. Egy kicsit nehézkes velük a kommunikáció, bár a versenyzők közül többen beszélnek angolul, de a trénerek egyáltalán nem. Amivel tudjuk, segítjük őket: az eszközöket – uszonyokat, deszkákat – megosztjuk velük, próbáljuk kielégíteni az igényeiket – mondta el a szakember.

 

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában