Kiállítás

2021.12.20. 19:44

Debrecen első 100 jeges évét csodálhatjuk meg

A cívisvárosi jégkorong közel egy évszázados történelmét bemutató tárlat nyílt a Debreceni Jégcsarnokban.

Forrás: Molnár Péter

A helyi jégkorong és korcsolyázás történetét bemutató kiállítás nyílt a Debreceni Jégcsarnokban december 20-án a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a Debreceni Sportcentrum szervezésében. A könyvtár az elmúlt közel két év alatt 15 hasonló helytörténeti kiállítást szervezett több városrészben, a sporttörténeti témák bemutatását idén ősztől indították el.

Forrás: Molnár Péter

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: egy új jeges korszak indult útjára akkor, amikor megkezdődött a Debreceni Jégcsarnok építése és az elmúlt évek alatt a debreceni jégkorongnak első osztályú csapata lett.

 

– Nagy öröm számomra, hogy a jégkorong, a rövid pályás korcsolya és a műkorcsolya is most már szép hagyományokkal, nagyszerű eredményekkel és komoly utánpótlásbázissal rendelkezik – emelte ki.

Forrás: Molnár Péter

– Városunkban körülbelül 100 éve jelentek meg a jeges sportok mindenféle befagyott vizeken. Az első feljegyzés az 1930-as évekből való, amikor is a DEAC jégkorongszakosztálya országos bajnok lett. Ettől a dátumtól mondhatjuk azt, hogy útjára indult ez a sport a városban – idézte fel Puskás Zoltán sporttörténet-kutató. Előadásában a helyi jégkorong alakulásának korszakait mutatta be a hallgatóságnak.

Forrás: Molnár Péter

A kubikgödörtől a Jégcsarnokig – Szemelvények a debreceni korcsolyázás történetéből című korabeli újságcikkeken, köztük a Napló tudósításain keresztül és fotókon mutatja be Debrecen „jeges” történelmét, valamint a Jégcsarnok építését. A tárlat január 3-ig látogatható. 

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában