Salakmotor

2021.12.10. 16:09

A vébé mellett Európa-bajnoki verseny is lesz Debrecenben!

A tervek szerint öt viadalt rendeznek jövőre a cívisvárosi oválpályán.

Idén Martin Vaculikot (elöl) láthatta a közönség, s eldőlt, jövőre is érkeznek világklasszisok Debrecenbe

Forrás: Napló-archív

Az idei évhez hasonlóan, jövőre újfent Európa-bajnoki viadalt láthat a hajdúsági publikum a Perényi Pál Salakmotor Stadionban: május 7-én az egyéni sorozat egyik selejtezőjét rendezik Debrecenben.   

 

Az FIM Europe hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg a 2022-es Európa-bajnokság megmérettetéseinek ideiglenes versenynaptárát. A kontinentális bajnokságok legtöbb eseményének a dátuma már biztosra vehető, mindössze néhány időpontot kell megerősíteni a közeljövőben. 

 

Az FIM Europe Pályaverseny Bizottságának döntése értelmében az egyéni kvalifikációs sorozat négy selejtezőből áll, április 30-án a németországi Stralsundban és az ukrajnai Rovnóban, május 7-én Debrecenben, míg május 21-én Nagyhalászban szállnak harcba a továbbjutásért a vaspapucsosok. A következő forduló a challenge lesz, aminek június 8-án a szlovéniai Krsko ad otthont, a Matija Gubec Stadionban az dől el, mely versenyzők jutnak a Speedway European Championship (SEC) fináléjába. A döntő négy viadalból áll majd, s a győztes kvalifikálja magát a 2023-as Grand Prix-szériába. A SEC finálé helyszíneit később jelenti be a nemzetközi szövetség a sorozat promóterével, a One Sporttal együttműködve.

 

Grand Prix után Eb

 

– Nagyon örülünk, hogy bennmaradtunk a nemzetközi salakos élet vérkeringésében, mindig megtisztelő világversenyt rendezni – nyilatkozta a Hajdú Online-nak Baráth Norbert, a SpeedWolf Debrecen ügyvezetője. – Az egyéni Európa-bajnokság selejtezőjének megrendezését már 2020-ra megkaptuk, ám a pandémiás helyzet miatt az elmúlt két évben nem tudtuk megrendezni. Viszont így automatikusan megkaptuk a lehetőséget a 2022-es szervezésre. A dátum kapcsán lehet, sokan csodálkoznak, miért nem a munka ünnepén rendezzük az Európa-bajnoki versenyt, hiszen hagyomány, hogy május 1-jén felbőgnek a motorok Debrecenben. A tervezésnél figyelembe vettük, hogy a Grand Prix-sorozat első versenyét április 30-án, a hazánkhoz közeli Goricanban rendezik, ezért biztosan sok honfitársunk utazik a helyszínre aznap. Éppen ezért, előtérbe helyezvén a drukkerek érdekeit, egy héttel később, május 7-én leszünk az Eb házigazdái.

 

A Farkasok első embere beszélt a többi debreceni viadalról is. – Amint arról korábban már említést tettünk, elnyertük a flat track világbajnoki döntő rendezésének jogát, illetve biztosan lebonyolítunk egy országos bajnoki fordulót, s természetesen a hagyományos, augusztus 20-ai Debrecen Nagydíj sem maradhat ki a sorból. Az idei szezon végén készítettünk egy reprezentatív felmérést, hogy a szurkolóink milyen versenyeket látnának szívesen a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Az egyik legtöbb szavazatot a csapatverseny kapta, így egy ilyen lebonyolítású megmérettetés is lesz a versenynaptárunkban. A jelenlegi állapotok szerint, ezt az öt versenyt láthatja majd a hajdúsági publikum 2022-ben. Nem láttuk értelmét junior verseny megpályázására, mert nincs olyan versenyző, akit indíthatnánk rajta. Ebből az okból kifolyólag inkább arra összpontosítunk, hogy elindulhasson a SpeedWolf Juniors utánpótlás-nevelő programunk, ami által a közeljövőben már lesz kiért vagy esetleg kikért szurkolni a junior megmérettetéseken – fogalmazott Baráth Norbert.  

 

További küzdelemsorozatok

 

Természetesen az egyéni küzdelmek mellett más sorozatokban is megküzdenek az Európa-bajnoki érmekért. A páros Eb megmérettetése három versenyből áll majd, a selejtezőket Nagyhalászban (július 9.) és Franciaországban, pontosabban Maconban (július 23.) rendezik. Az érmekért augusztus 28-án Rovnóban küzdenek a csapatok. 

 

A fiatal reménységek, azaz a 19 éven aluliak versengése három selejtezőből áll, a szlovákiai Zsarnovica, a csehországi Plzen és a svédországi Vetlanda lesz a házigazda, majd a döntőt szeptember 17-én Nagyhalászban szervezik. 

 

Érdekesség, hogy jövőre három olyan kategóriában is lesz verseny, ahol a legifjabb motorosok küzdhetnek, ezeken a viadalokon 80, 125 és 250 köbcentis versenygépekkel mérik össze tudásukat az ifjú tehetségek. 

 

BN

 

2022-es Európa-bajnoki versenynaptár (tervezet) 
 

Egyéni
Selejtezők
Április 30.: Stralsund (Németország)
Április 30.: Rovno (Ukrajna)
Május 7.: Debrecen (Magyarország)
Május 21.: Nagyhalász (Magyarország)
 

Challenge
Június 18.: Krsko (Szlovénia)
 

Döntők
Július 2. (még nincs helyszín) 
Augusztus 6. (még nincs helyszín) 
Szeptember 3. (még nincs helyszín)
Szeptember 23. (még nincs helyszín)

 

Páros
Selejtező
Július 9.: Nagyhalász (Magyarország)
Július 23.: Macon (Franciaország)
 

Döntő
Augusztus 27.: Rovno (Ukrajna)

 

U19
Selejtezők
Június 11.: Vetlanda (Svédország)
Július 30.: Zsarnovica (Szlovákia)
Szeptember 3.: Plsen (Csehország)
 

Döntő
Szeptember 17.: Nagyhalász (Magyarország)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában